Home Izdvojeno KNJIGA TJEDNA Gast Groeber: Dani

KNJIGA TJEDNA Gast Groeber: Dani

Čitatelj će steći uvid u suvremenu luksemburšku stvarnost i mentalitet zbog dojma koji priče ostavljaju - to što opisuju moglo se na stanoviti način dogoditi jedino u Luksemburgu

PODIJELITE

Iz Gradske knjižnice odlučili su nastaviti s pričama kao preporukama, ovaj put iz luksemburške književnosti – nagrađene Nagradom Europske unije za književnost 2016. godine.

„Možemo li mi žene međusobno biti prijateljice ili uvijek ulazimo u neke saveze iz koristi?“ pita se Gast Grueber u priči Dar i nastavlja: „ Ako joj nešto poklonim, neću učiniti ništa drugo doli odliti vlastitu slabost u tvrdome betonu.“

U devet kratkih priča luksemburški pisac opisuje jedan dan u životu glavnog lika, dan nakon kojega taj život više neće biti kakav je bio. Katkad se život protagonista mijenja zbog bizarnog, neočekivanog traumatičnog događaja, a katkad zbog iznenadne spoznaje o sebi ili svijetu. Čitatelj također može steći stanoviti uvid u suvremenu luksemburšku stvarnost i mentalitet jer, premda su teme univerzalne, dojam koji priče ostavljaju je da se to što opisuju moglo na taj način dogoditi jedino u Luksemburgu. (s korica)

Neugodna iskustva, traume, uvidi i spoznaje o svijetu i sebi, neobična opažanja u društvenoj sredini glavnih likova čine knjigu zanimljivom za čitanje. Zbivanja u pričama (Seoska idila, Dar, Zašto uvijek ja?, Nepodnošljiva težina čekanja, I loši dani samo su trenutci, A život ide dalje, Sunce, Azurno plava, Predavanje plesu i Jednotonski medvjed) često vode protagoniste čudnim smjerovima. Autor knjigu završava jednom zanimljivom tezom:

„Ovaj svijet više nije svijet pitanja. Gospodarski stručnjaci i komunikolozi nude ti odgovore unaprijed.“

Knjiga je premijerno objavljena 2014., a u Hrvatskoj ju je 2021. objavila izdavačka kuća Sandorf iz Zagreba. Izvorno je napisana na luksemburškom, a posredno ju je s njemačkoga preveo Andy Jelčić, član Društva hrvatskih književnih prevodilaca, koji kao slobodni prevoditelj prevodi beletristiku: klasike; beletristiku: teoriju književnosti, umjetnost, sociologiju, politologiju; dramu i poeziju.

Gast Groeber (1960., Luksemburg), objavljuje od 2010. Svih šest njegovih knjiga našlo se u užem izboru za nagradu Lëtzebuerger Buchpräis. Za zbirku priča Dani (All Dag verstoppft en aneren) dobio je Lëtzbuerger Buchpräis 20104. i Nagradu Europske unije za književnost 2016. godine. Roman Zweemol schwarze Kueder (Dvije crne mačke) dobio je nagradu Coup de coeur du Jury 2019. Za priču Aktuelle Wetterwarnung: überwiegend dichter Nebel (Aktualno vremensko upozorenje: pretežno gusta magla) 2018. nagrađen je posebnim priznanjem Odbora za kulturu i obrazovanje Europskog parlamenta.

 

Odabrala i pripremila: Dražena Petrišić