Home Izdvojeno KNJIGA TJEDNA Francesca Melandri: Eva spava

KNJIGA TJEDNA Francesca Melandri: Eva spava

PODIJELITE

Među novopristiglim knjigama u Gradskoj knjižnici Velika Gorica ovoga tjedna kao preporuku izdvajamo roman „Eva spava“ talijanske autorice Francesce Melandri, koju su hrvatski čitatelji već imali prilike upoznati 2014. godine kada je objavljen prijevod njenog romana „Viši od mora“.

Priča započinje upoznavanjem mlade žene Eve u trenutku u kojem prima neočekivan poziv iz Kalabrije. Iako je prošlo mnogo godina od njihovog posljednjeg susreta, Eva odlučuje ispuniti posljednju želju davnoj ljubavi svoje, sada ostarjele, majke i odlazi posjetiti Vita na jug Italije. Evino putovanje vlakom sa sjevera na jug dugo je točno 1397 kilometara, proteže se kroz cijeli roman, a osim prisjećanja na uspone i padove njene obitelji donosi nam zanimljivu priču o povijest talijanske pokrajine Južni Tirol. Krajem 1. svjetskog rata ta je pokrajina oduzeta Austro-Ugarskoj i pripojena Italiji. Dolaskom fašizma njeni stanovnici, govornici njemačkog jezika, prisiljeni su prijeći na upotrebu talijanskog jezika i prihvatiti talijanske običaje, što neizbježno dovodi do otpora i pokretanja terorističkih organizacija. Tih nemilosrdnih godina rađa se i Eva kao plod izvanbračne avanture njene majke Gerde, za koju se zaista ne može reći da ju je život mazio, i da je imala išta osim ljepote za kojom su se svi okretali i snage koja ju je tjerala da podigne svoju kćer na noge.

Knjiga snažnih emocija svakom stranicom sve više osvaja čitatelja. Autorica se potrudila dobro upoznati povijest ove bogate pokrajine, danas prepoznatljive po turizmu razvijenom zahvaljujući prekrasnom planinskom krajoliku, i vješto ju ispreplesti sa životnom pričom jedne emancipirane žene i njene kćeri. Sam kraj knjige ne ostavlja ravnodušnim, stoga krenite na ovo čitateljsko putovanje duž Italije čim prije.

autorica teksta: Anamarija Stepanić