Home Izdvojeno KNJIGA TJEDNA Fra Ma Fu: Sin orkana

KNJIGA TJEDNA Fra Ma Fu: Sin orkana

Pomorska je to pustolovina koja kreće na Jadranu, a završava daleko na otocima Pacifika. Kroz nju pratimo zgode starog morskog vuka - kapetana Grbe

PODIJELITE

Ovotjedna preporuka za knjigu tjedna dolazi nam iz pera pomalo zaboravljenog legendarnog hrvatskog novinara, avanturista, pisca, strip-scenarista, režisera, meteorologa, pilota (da nabrojimo samo neka od područja njegovih interesa) – Franje Martina Fuisa, potpisana njegovim pseudonimom Fra Ma Fu.

Za one koji ne znaju, jer zub zaborava s vremenom sažvače mnoge, pa i one velike, Homo universalis Franjo Fius, rođeni Virovitičanin, bio je jedan od začetnika hrvatskog turističkog, fotografskog i socijalnog novinarstva, pisao je za list Novosti, skupljao dokumentaciju o našim istraživačima braći Seljan te Dragutinu Lermanu, pisao je scenarije za stripove velikog Andrije Maurovića, pisao je putopise, novele, pjesme…

I što dakle očekivati od romana autora koji se i sam, za potrebe svojih novinarskih zadataka, da bi što vjerodostojnije prenio bijedu njihovih života, maskirao u beskućnike, skitnice; koji se još tamo 1935. uspeo na otočić Jabuku (što je i danas, kao i tada – pothvat vrijedan divljenja); koji je na kraju, u 35. godini, život skončao u zrakoplovnoj nesreći, udarivši u planinu povrh Plitvičkih jezera, dok je u otuđenom avionu bježao iz ratom okupiranog Zagreba?

Roman Sin orkana nipošto nije vrh svjetske književnosti. Vjerojatno nije ni knjiga čijih ćete se detalja sjećati nakon deset godina, niti ćete problematiku ovog djela žvakati noćima prije sna, ali je avanturistički roman kojeg ćete pročitati u jednom dahu, pa je stoga i vrijedan preporuke. Pomorska je to pustolovina koja kreće na Jadranu, a završava daleko na otocima Pacifika. Kroz nju pratimo zgode starog morskog vuka – kapetana Grbe, čija odvažnost u ispunjenju jednom datog obećanja postaje okosnicom radnje. Ima tu svega, od živopisnih likova i neočekivanih prevrata do kuge, ljudoždera, ali i plemenitih divljaka.

Izdavačka kuća Art 9, ove je godine, na 75. obljetnicu autorove smrti objavila prvo cjelovito izdanje njegova zadnjeg romana, koji je u svescima 1943. izlazio u časopisu Zabavnik te time zasigurno doprinijela očuvanju uspomene na lik i djelo ovog nedvojbeno posebnog i zanimljivog čovjeka.

Pripremio: Matija Katulić