Home Izdvojeno KNJIGA TJEDNA Etienne Davodeau: ”Neznalice: Priča o međusobnoj inicijaciji”

KNJIGA TJEDNA Etienne Davodeau: ”Neznalice: Priča o međusobnoj inicijaciji”

PODIJELITE

Iako vam rijetko preporučujemo stripove, nedavno sam otkrila ovaj super simpatičan, super šarmantan strip francuskog autora Etiennea Davodeaua (u izdanju zagrebačke Fibre objavljen još 2014. godine) kojeg jednostavno morate pročitati. No, za dobru knjigu nikad nije kasno, a vjerujte da je ovaj strip – jednostavno više od stripa. Evolucija stripa u grafički roman, zahvaljujući upravo spomenutom agilnom zagrebačkom izdavaču, ni u Hrvatskoj nije prošla nezamijećeno, dapače, mislim da imamo priliku prilično ažurno u prijevodu pratiti sve ono važno što se događa na svjetskoj strip sceni.

U ”Neznalicama” je Davodeau opisao godinu dana koju je proveo u društvu prijatelja vinogradara Richarda Leroya uz neobičan obostrani dogovor – da jedan drugog nauče sve o poslu kojim se bave. I tako jedan stripaš koji pojma nema o vinu i uzgoju vinove loze tijekom godine dana orezuje, okopava, uči o bačvarstvu, vrstama tla i biodinamici. Zauzvrat jedan vinogradar koji ništa ne zna o svijetu stripa intenzivno čita različite stripaše, obilazi nakladnike i tiskare, odlazi na festivale i izložbe te se upoznaje s cijelim crtačkim i izdavačkim procesom. Imaju li dvije naoko posve različite profesije išta zajedničko? Mnogo više nego se na prvi pogled čini…

Čitajući ovu knjigu i vi ćete naučiti dosta o navedenim temama, a posebno je zanimljivo ono što možete naučiti o stripu. Ako neke stvari zaobiđete čitajući, popis popijenog i pročitanog nalazi se na kraju knjige pa iako će nam većina navedenih vina zauvijek ostati nedostupna i nepoznata, sa stripom je situacija puno povoljnija. Naime, dosta od spomenutih kultnih naslova sa popisa možemo čitati i u hrvatskom prijevodu pa će onima koji tek upoznaju svijet stripa ovo djelo služiti kao dobar putokaz.

Autorica teksta: Ivana Grubačević