Home Izdvojeno KNJIGA TJEDNA Elena Favilli i Francesca Cavallo: ”Priče za laku noć...

KNJIGA TJEDNA Elena Favilli i Francesca Cavallo: ”Priče za laku noć za mlade buntovnice”

PODIJELITE

Danas, na Međunarodni dan žena, predstavljamo vam knjigu o sto nevjerojatnih žena koje su, svaka na svoj način, promijenile svijet.

Kada su Elena Favilli i Francesca Cavallo na najvećoj svjetskoj platformi za financiranje kreativnih projekata Kickstarteru izložile ideju o stvaranju ove jedinstvene knjige nisu mogle niti sanjati da će u nekoliko mjeseci prikupiti više od milijun dolara od individualnih ulagača, tj. od svojih budućih čitatelja iz preko sedamdeset zemalja svijeta. Nikad dosad neka knjiga nije uspjela ostvariti toliki investicijski kapital preko neke od platformi za financiranje.

Knjiga je nastala iz nezadovoljstva autorica s ulogom koja se daje ženskim likovima u slikovnicama. Željele su dati alternativu bajkama u kojima djevojčice traže svoje prinčeve, razbiti stereotipe te pokazati svakoj djevojčici da može biti što god poželi. Jer jednom davno (a tako je i danas) živjele su znanstvenice, sutkinje, sportašice, političarke, spisateljice… Sve s nevjerojatnim životnim pričama.

Priče za laku noć za mlade buntovnice maštovite su i poticajne pripovijetke, pisane u stilu bajki, o 100 hrabrih žena – buntovnica – koje su svojim životima, sudbinama i postignućima promijenile tijek povijesti i nadahnule svijet. Prava vrijednost priča je u tome što pokazuju kako je sve moguće. Unatoč preprekama s kojima su se ove žene susretala, one su dokaz da ne postoje snovi koji se ne mogu ostvariti.

Priče, od kojih nijedna ne prelazi jednu stranicu, popraćene su citatima te originalnim ilustracijama koje potpisuje 60 autorica iz svih krajeva svijeta.

Priče za laku noć za mlade buntovnice jedna je od onih knjiga koja je već i prije izlaska iz tiska izazvala veliko zanimanje čitatelja. Iako joj naslov sugerira da je namijenjena djevojčicama, neće pogriješiti nitko tko će je uzeti u ruke. Djevojčicama će pokazati kako u životu mogu postati što god žele ako se za to istinski potrude, ženama će dokazati da za ostvarenje bilo kojeg sna nikada nije prekasno, a muškim čitateljima pokazati važnost i značaj žena kroz povijest (što je često zanemareno).

Autorica teksta: Morana Peranić