Home KNJIGA TJEDNA KNJIGA TJEDNA Dolly Alderton: Sve što znam o ljubavi

KNJIGA TJEDNA Dolly Alderton: Sve što znam o ljubavi

Kroz osobne priče, satirična zapažanja, male kulinarske recepte i druge zanimljivosti nastao je tekst koji mogu čitati pripadnici svih dobnih skupina

PODIJELITE

Prevoditeljica Branka Maričić radila je zanimljiv posao za nakladničku kuću Profil knjiga iz Zagreba kada je prevodila prvijenac britanske spisateljice, novinarke i tv redateljice Dolly Alderton, jer se radi o 270 stranica jako dobro prodavanih memoara.

Knjiga je premijerno objavljena 2018., a već dvije godine iza toga i kod nas, ovjenčana britanskom književnom nagradom National Book Award za autobiografiju godine i nominirana za još dvije nagrade ( Waterstones Book of the Year i British Book Award). Prevedena je na 25 jezika i u njoj autorica piše o odnosima među spolovima, ljubavi i ljubavnim vezama.

O knjizi

U toj autobiografskoj prozi slikovito pripovijeda o zaljubljivanju, hrvanju s problemima mladalaštva, traženju posla, priređivanju katastrofalne kućne zabave na temu Rod-Stewarta, opijanju, odbijanju partnera, lošim spojevima, dobrim prijateljima i na kraju o spoznaji da ste dovoljni sami sebi.

Kroz osobne priče, satirična zapažanja, male kulinarske recepte i druge zanimljivosti nastao je tekst koji mogu čitati pripadnici svih dobnih skupina. Ovaj uradak o ljubavi govori o socijalnim, emocionalnim i psihološkim borbama u ranoj odrasloj dobi uz sve moguće neizvjesnosti.

Dolly piše dnevnike i kronike loših spojeva, dnevnike loših zabava, o tome što je znala o ljubavi kao tinejdžerica, kao dvadesetjednogodišnjakinja, u dvadesetpetoj i dvadesetosmoj, o stvarima kojih se boji, o najgorim stvarima koje ti kažu, razlozima zašto imati i ne nemati dečka, porukama koje je pisala s cimeričinog mobitela pretvarajući se da je ona, o seansama s psihoterapeuticom, hotelu slomljenih srca itd.

Hrabro iskreno, Alderton dokumentira svoj dosadašnji život, odrastanje i prijateljstva, ljubavne i seksualne veze, tulumarenja, stanodavce noćnih mora, snalaženja u poslovima i suočavanja s gubitcima, bol u srcu i poniženja. Humoristično i ponekad šokantno, ali toplog srca i optimistično.

Ova knjiga će vam definitvno pomoći izliječiti slomljeno srce, a „Njezine stranice omotavaju se oko vas poput toplog zagrljaja.“ stoji u recenziji knjige lista The Evening Standard.

O autorici

Dolly Alderton kao mlada, slobodna novinarka pisala je članke, intervjue i kolumne za čitav niz novina i časopisa. Prije nego što je 2015. postala honorarni slobodni pisac puno vrijeme radila je na TV-u. Kao producentica, scenaristica i redateljica radila je na razvoju komedije, zabave i drame, konkretno na nekoliko dobro rangiranih TV serija i kratkih filmova. Stvorila je i vodila mini televizijski serijal pod nazivom Love stories (Ljubavne priče) u kojem je razgovarala s gostima o njihovim vezama što joj je pomoglo u pisanju knjige. Trenutno piše svoju drugu knjigu pod nazivom Duhovi.

Odabrala i pripremila: Dražena Petrišić