Home Izdvojeno KNJIGA TJEDNA David Hockney i Martin Gayford: Povijest slika za djecu

KNJIGA TJEDNA David Hockney i Martin Gayford: Povijest slika za djecu

Knjiga je svojevrsno putovanje kroz povijest slika, počevši od slika nastalih na zidovima špilja, preko slika mnogih slavnih umjetnika pa sve do današnjih slika na računalima

PODIJELITE

„Slike su svuda oko nas: na računalima, telefonima, u časopisima, novinama i knjigama poput ove. Možemo ih vidjeti na ulicama i na televizoru. Vise na zidovima naših domova i u umjetničkim galerijama i muzejima. Razmišljamo, sanjamo i pokušavamo razumjeti svijet oko sebe u podjednakoj mjeri u riječima i slikama“, kaže umjetnik David Hockney na početku knjige Povijest slika za djecu koju je napisao s publicistom i likovnim kritičarom Martinom Gayfordom i ilustratoricom Rose Blake.

Iako je knjiga namijenjena prvenstveno mlađoj publici i mnogi stariji će u njoj naći puno zanimljivih činjenica te obogatiti svoje znanje o likovnoj umjetnosti. Kroz osam poglavlja (Razmišljamo o slikama, Ostavljanje tragova, Svjetlo i sjene, Pogledajte ovaj prostor, Zrcala i odrazi, Slikanje i fotografija, Pokretne slike, Priča se nastavlja) autori donose priču o umjetnosti jednostavnim i jasnim jezikom u formi međusobnog razgovora. Knjiga je obogaćena sa 160 ilustracija te Pojmovnikom i Kronologijom izuma.

Knjiga je svojevrsno putovanje kroz povijest slika, počevši od slika nastalih na zidovima špilja, kao npr. crtež bika iz špilje Lascauy u Francuskoj, preko slika mnogih slavnih umjetnika pa sve do današnjih slika na računalima, telefonima, časopisima, novinama i videoigrama. Na kraju knjige se postavlja pitanje što će se dogoditi sa slikama u budućnosti? David smatra da će se one nastaviti mijenjati, dok Martin misli da će se mijenjati i način na koji ih upotrebljavamo, kao i način na koji razmišljamo o njima.
Ovo je jedno od onih knjiga koje su namijenjene djeci, ali će se, zbog svoje jednostavnosti i kvalitete, često naći i u rukama odraslih, kao i na policama knjižnica, ali i kućnih biblioteka.

David Hockney jedan je od najpopularnijih svjetskih umjetnika našega doba. Stvara slike u svim medijima, ali i proučava djela drugih umjetnika. Martin Gayord likovni je kritičar i publicist koji je godinama vodio razgovore o umjetnosti s Davidom Hockneyem te je autor mnogih knjiga. Rose Blake osmišljava ilustracije za knjige, časopise, novine i umjetničke galerije. Jedna je od najvećih obožavateljica Davida Hockneyja.
Knjiga je izašla 2019. godine u izdanju Školske knjige.

Pripremila: Morana Peranić