Home Izdvojeno KNJIGA TJEDNA Cody McClain Brown: Propuh, papuče i punica

KNJIGA TJEDNA Cody McClain Brown: Propuh, papuče i punica

Ovo lagano i iznimno duhovito štivo odličan je izbor ako se želite opustiti, ako vam je dosta crnih i depresivnih vijesti i ako želite saznati kako nas doživlja jedan simpatični Amerikanac

PODIJELITE

Cody McClain Brown i ne tako davno, miješao je Hrvatsku i Rusiju, a danas je ponosni splitski zet. U svojoj knjizi duhovitog naziva Propuh, papuče i punica – vodič za preživljavanje u Hrvatskoj, objašnjava nam i na duhoviti način prikazuje svoje zablude i predrasude o Hrvatskoj (ne, Hrvatska zbilja nije u Rusiji). Zaljubivši se u lijepu studenticu Splićanku Vanu, autor nauči osnovno: gdje se Hrvatska nalazi (prekoputa Italije!!), ali i mnoštvo kulturoloških razlika između Hrvatske i Amerike. Tako recimo, njemu u početku nije bila jasna naša opsesija ručkom (jednom mu se dogodilo da ga je za ručkom punica pitala što želi ručati sljedeći dan), zašto se toliko panično bojimo propuha i bosih nogu (a da ne spominjemo mokru kosu) ili kako je moguće da malu kavu Hrvati ispijaju satima i pretvore u svojevrstan društveni događaj, dok se u Americi velika kava pije u hodu ili čak u trčanju (kako autor duhovito objašnjava, što je kava veća, važnija je osoba). Naravno, tu je i punica koja ga je toliko razmazila ručkovima, peglanjem i pranjem, da mu preseljenje u Zagreb u početku teško padne. Kada shvati da je postao ovisan o puničinoj gostoljubivosti, veselje oko novostečene slobode ubrzo splasne – kako autor duhovito zaključuje, punica je diler koja umjesto droge uvaljuje gostoljubivost dok se ne navučeš.

Ovo lagano i iznimno duhovito štivo odličan je izbor ako se želite opustiti, ako vam je dosta crnih i depresivnih vijesti i ako želite saznati kako nas doživlja jedan simpatičan Amerikanac. Ponekad nam se čini da nas poznaje bolje od nas samih, ali zapravo, samo nam prikazuje dijelove naše kulture i mentaliteta koji su toliko dio nas da ih više sami i ne primijećujemo.

O autoru:              

Cody McClain Brown živi u Zagrebu, a rođen je u Oklahomi. Piše popularni blog Zablogreb iz kojeg je i nastala ova knjiga i koji je hrvatski net magazin Plan B proglasio „najboljim blogom o Hrvatskoj“. Ima doktorat političkih znanosti Sveučilišta u Kanzasu. Predaje na temu društvenih protesta i novinarstva na Sveučilištu u Zagrebu. Također, piše i tjedni prilog Love Croatia za Glas Hrvatske na Hrvatskoj radioteleviziji.

Uz „Propuh, papuče i punicu“, napisao je i nastavak „Hrvatska uzvraća udarac“ i roman „Težak slučaj u Blagdangradu“.

Pripremila: Anja Kaltnecker