Home Izdvojeno KNJIGA TJEDNA Bridget Collins: Uvez

KNJIGA TJEDNA Bridget Collins: Uvez

Priča započinje na selu, u ruralnom dijelu Engleske, gdje nakon dugotrajne i tajanstvene bolesti mladi Emmett Farmer dobiva poziv da postane knjigovežin šegrt

PODIJELITE

Jedna od ljepših knjiga koje su posljednje vrijeme pristigle na naše police svakako je roman „Uvez“ koji ste možda zamijetili prateći društvene mreže jer ga je većina književnih blogerica spomenula u svojim objavama. Pomalo gotička naslovnica romana bila je dobrodošla pozivnica na čitanje prvijenca za odrasle priznate britanske autorice za djecu i mlade Bridget Collins. I, moram priznati, za svakog je knjigoljupca knjiga o knjigama „must read“ knjiga.

„Uvez“ je prije svega knjiga za ljude bez predrasuda koji su spremni otvorena srca shvatiti i prihvatiti drugačijeg i drugog, kao i ono u nama samima što nam se ne sviđa i što ponekad negiramo i odbacujemo.

Priča započinje na selu, u ruralnom dijelu Engleske, gdje nakon dugotrajne i tajanstvene bolesti mladi Emmett Farmer dobiva poziv da postane knjigovežin šegrt. Čitatelju je kao i Emmettu jasno da su knjige nepoželjne – čitanje je zabranjeno, a posjedovanje knjiga izopačeno i zlo. Kad otkrijemo da u svijetu „Uveza“ knjige ne čuvaju samo izmišljene priče, nego prije svega najbolnije ljudske uspomene, postaje nam jasno i zašto. Oduševila me ova originalna ideja o uvezivanju uspomena, pomisao da nešto ima moć izbrisati tugu, zaboraviti bol ili sakriti tajnu i to zauvijek. Posebno je zanimljiva kao početna premisa kod razmatranja o pisanju i o tome koliko od napisanog je stvarno, a koliki je dio fikcija, posebno danas kada su djela na granici autobiografije i izmišljenog toliko popularna. Predani knjigoveža stoga uvezana sjećanja čuva od radoznalih ljudskih pogleda, ali i od oštećenja, jer dok god postoji opasnost da knjiga izgori, postoji i opasnost da se osoba ponovno prisjeti svega što je ranije odlučila zaboraviti.

U prvom dijelu romana pratimo Emmettov boravak kod stare knjigoveže Seredith i upoznavanje sa zanatom knjigoveštva, sa svim fizičkim aspektima uveza knjige kao i upoznavanje s tajnom vještinom uvezivanja sjećanja. Nakon učiteljičine smrti pokazuje se da je Emmett rijetko nadaren knjigoveža, no naukovanje je primoran nastaviti u gradu, u manufakturi knjigoveže koji knjigama trguje i za velik ih novac ustupa imućnim građanima osebujna ukusa. Postoji i lice koje Emmetta progoni u stalnim noćnim morama, a dolaskom u grad to lice dobiva konkretno obličje i ime… Uz to, Emmett uskoro otkriva da postoji nešto čemu se nije nadao – knjiga s njegovim vlastitim imenom.

Ljudi obično uvezuju mračne tajne, stvari kojih se teško sjećati i bez kojih je lakše živjeti. Ali što ako je uvezana tajna zapravo nama najdragocjenije sjećanje? Nešto što su drugi smatrali neprimjerenim da bude dijelom našeg života? Što ako nam je uvezivanjem iščupano upravo ono što nas je činilo takvima kakvi jesmo? Svijet „Uveza“ svijet je u kojem, kako bismo došli do pravih odgovora, ponekad valja samo promijeniti perspektivu, naše uvriježeno gledanje na stvari.
Iako će vas radnja, kad sve sjedne na svoje mjesto, pomalo i iznenaditi, teško je ne priznati ovom romanu iznimnu emotivnost i intenzitet osjećaja u opisu ove „ljubavne priče izvan okvira“.

Bridget Collins studirala je glumu na Londonskoj akademiji glazbene i dramske umjetnosti po dobivanju diplome iz engleskoga jezika i književnosti King’s Collegeu u Cambridgeu. Autorica je sedam priznatih romana za mlade i producentica dviju scenskih izvedbi. Uvez je njezino prvo djelo za odrasle.

Pripremila: Ivana Grubačević