Home Izdvojeno KNJIGA TJEDNA Bowie: Starman – era Ziggy Stardusta

KNJIGA TJEDNA Bowie: Starman – era Ziggy Stardusta

Poigravajući se s vlastitim identitetom donio je nadu i slobodu – nadu da ovaj svijet može biti bolje mjesto, mjesto gdje je svatko slobodan biti ono što želi. Reinhard Kleist je to savršeno prikazao

PODIJELITE

„Bowie: Starman – era Ziggy Stardusta“ strip biografija Davida Bowieja objavljena je povodom 50-te godišnjice rođenja Ziggyja Stardusta. David Bowie, rođen kao David Jones, stvorio je androgenog vanzemaljca i rock’n’roll mesiju Ziggyja Stardusta čiji je cilj spasiti Zemlju od apokalipse, donijeti nadu i baciti publiku u ekstazu svojim energičnim i magičnim nastupima.

Scenarij i crtež potpisuje Reinhard Kleist, rođen 1970. godine u blizini Kölna, koji je već za svoj debitantski album „Lovecraft“ nagrađen najvažnijim njemačkim strip priznanjem – nagradom „Max & Moritz“ strip salona u Erlangenu. U našoj knjižnici možete pronaći i njegovu odličnu strip biografiju „Nick Cave: Mercy on me“. Željno iščekujemo i nastavak Bowie serijala – „Low – Berlinska faza Davida Bowieja“. Strip je s njemačkog prevela Lucija Maroević.

Ova strip biografija odnosno tvrdo uvezana grafička novela u izdavačkoj produkciji strip centra Tino oduševit će i one koji znaju samo najveće Bowiejeve hitove, ali i one koji su dugogodišnji fanovi jednog od najosebujnijih i najutjecajnijih glazbenika uopće. U stripu se isprepliće Davidova prošlost u kojoj upoznajemo njegovu obitelj (naročito brata), odlazimo s njim na njegov prvi koncert te pratimo njegove pomalo i dosadne glazbene početke (pogotovo kada ih usporedimo s ekscentričnom pojavom Ziggyja Stardusta kasnije). Ti odlasci u prošlost javljaju se kroz cijelu novelu, a prepoznajemo ih i vizualno jer su ilustracije koje prate prošlost u nježnim sivim, smeđim i bež tonovima. Kada Ziggy nastupi na scenu, tada boje postanu žarke, jake, najčešće je to roza, narančasta, žuta i crvena te se čini kao da one gotovo žele izaći iz okvira stripa, baš kao što je i Ziggy izlazio iz svih ondašnjih,  pa čak i današnjih okvira. Reinhard Kleist majstorski je izrazio svaku emociju, gestu i kretnju likova – no najviše oduševljavaju krici publike i Ziggy u svom elementu na pozornici. Na trenutak nam se učini kao da smo i sami na koncertu Ziggyja Stardusta i njegovog benda „The Spiders from Mars“. Osim na sceni, Ziggyja pratimo i u privatnom životu, upoznajemo njegovu ljubav, prijatelje, menadžere, kolege iz benda, a pojavljuju se i Lou Reed, Iggy Pop i Andy Warhol. Dijalozi su pitki i nerijetko duhoviti, a pojave na sceni često su obogaćene stihovima iz pjesama.

David Bowie svojim je alter egom i konceptualnim albumom „The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars“ donio novinu na glazbenu i umjetničku scenu; taj glam rocker utješio je usamljene koji su se pronašli u njegovim stihovima i sve one koji se iz bilo kakvih razloga nisu dobro osjećali u svojoj koži ili su možda osjećali kao da ne pripadaju ovome svijetu. Poigravajući se s vlastitim identitetom, David, odnosno Ziggy, donio je nadu i slobodu – nadu da ovaj svijet može biti bolje mjesto, mjesto gdje je svatko slobodan biti ono što želi. Reinhard Kleist je to savršeno prikazao.

„Koliko često smo željeli da dođe netko i povede nas na drugi svijet, u drugi život. Netko s druge zvijezde, s nepoznate, veličanstvene planete, iz blještave zrake svjetlosti, pruža ruku i kaže… ‘Došao sam te spasiti, jer znam da si toga vrijedan.’ Netko poput tebe?“

Raspoloživost knjige provjerite OVDJE.

Pripremila: Anja Kaltnecker