Home Izdvojeno KNJIGA TJEDNA Boba Đuderija: Da se ne baci

KNJIGA TJEDNA Boba Đuderija: Da se ne baci

PODIJELITE

˶Prvih par metara mučimo, ka šta muči i sve oko nas. Kuće kraj kojih se kotrljamo prema moru muče još i glasnije. U sebi mozgan zašto njihovi vlasnici nisu odlučili, ka i ja, umisto u gradu vrime karantene provest na Otoku. Ovdi se bar možeš prošetat, otić do vale, stavit prst u more i povezat se sa cilinsviton. Ako se više uopće imamo s kim povezat. Možda je sad stavljanje prsta u more rizična radnja, možda mi koji virus dopluta sa oceana i zalipi mi se za kožu. Da ne govorin kako bi zdravstvenon osoblju bilo teško otkrit ko me je zarazija. Ko mi je bija kontakt.̋

Ovim ulomkom iz poglavlja romana „Da se ne baci“ Bobe Đuderije pozivamo vas na čitanje jedne ne toliko javnosti poznate autorice koja zahvaljujući društvenim mrežama ipak pronalazi put do sve većeg broja čitatelja.

Slobodanka Boba Đuderija, autorica sa splitskom adresom, bavi se pisanjem, prevođenjem i radom u turizmu. Osim kolumni za brojne portale objavila je zbirku poezije „Morske erotske“, te četiri prozna djela:„Marčelina – kompilacija erotsko-domoljubnih kompilacija“, „Zovem u vezi posla“, „Marčelina –nisam vam sve rekla“, te u konačnici „Da se ne baci“ 2020.godine.

Glavni lik svih dogodovština i promišljanja obuhvaćenih ovim romanom je sama autorica, koja priču gradi na svom odnosu s majkom, sinom jedincem, bratom, psom i svekolikim pučanstvom. Iako fikcija, mnogo je autobiografskihelemenata ispričanih kroz sjećanja na djetinjstvo kao primjerice obilježenost Domovinskim ratom. Boba je, naime, odrasla u obitelji koja zbog pritiska društva bježi iz grada na jedan dalmatinski otok. Upravo na tom otoku Boba s obitelji krati dane proljetne karantene, prati izvješća stožera na televiziji, šeta uz more i ispisuje crtice života koje će podijeliti sa svojim čitateljima. Teme o kojima progovara bliske su svima:generacijski jaz u komunikaciji s majkom, borba s tehnologijom, osvrt na posve aktualna događanja kao što su korona i potres u Zagrebu i mnoge druge.

Piše dalmatinskom ikavicom i ne manjka joj humora jer, kako sama kaže, humor je filtar kroz koji provlači stvarnost da bi je lakše podnijela. Boba Đuderija svakako je osvježenje na domaćoj književnoj sceni. Ilustracija popularne Tisje Kljaković Braić na naslovnici romana „Da se ne baci“ pomoći će vam da ju još lakše pronađete u vašoj knjižnici.

Pripremila: Anamarija Horvatinčić