Home Izdvojeno Jurek i Katica i službeno su postali izvorna hrvatska pasmina

Jurek i Katica i službeno su postali izvorna hrvatska pasmina

PODIJELITE

Standard komisija Hrvatskog saveza Udruga uzgajatelja malih životinja dala je pozitivno mišljenje za priznavanje turopoljske patuljaste kokoši kao izvorne hrvatske pasmine. Izloženi primjerci popularnih Jureka i Katica pregledani su jučer u Velikoj Gorici na 12. županijskoj izložbi malih životinja s ocjenjivanjem.

– Standard komisija Hrvatskog saveza Udruga uzgajatelja malih životinja izašla je na teren i napravila pregled. Primjerci su odgovarali propisanoj težini i vanjskom izgledu i Standard komisija je dala pozitivno mišljenje da se pasmina prizna – rekao nam je Mihael Pavišić, predsjednik Društva za uzgoj i zaštitu malih životinja Velika Gorica 2005. koje je organiziralo izložbu.

Jurek i Katica bit će izloženi i u Austriji i Njemačkoj sa zahtjevom prema Europskom savezu da se pasmina prizna i na toj razini. Pavišić je pozvao sve koji žele uzgajati turopoljsku patuljastu kokoš da rezerviraju svoje primjerke.– Svi koji su zainteresirani za uzgoj ove pasmine mogu se javiti na 092 269 5886 i rezervirati primjerak za proljeće kad se počne leći. Mi ćemo ih donirati, nećemo ih prodavati. Standard je u pisanom obliku i uzgajivači se prema tome mogu ravnati. Kokice trebaju težiti između 500 i 700 grama, a pijetlovi između 700 i 900 grama – rekao je Pavišić.

Iako se Jurek i Katica mogu vidjeti u brojnim dvorištima, na području Velike Gorice registrirano je tek šest uzgajivača turopoljske patuljaste kokoši.

foto: Mario Žilec