Home Izdvojeno Judašica Marina Drašković iz Velike Gorice dobitnica je nagrade ”Ponos Hrvatske”

Judašica Marina Drašković iz Velike Gorice dobitnica je nagrade ”Ponos Hrvatske”

Osnovala je judo klub Fuji za osobe s invaliditetom. Prije tri godine educirala se za voditelja sportsko-rekreativnih aktivnosti za osobe s invaliditetom, a ove godine je završila sličan program koji se odnosi na treninge juda.

PODIJELITE
foto: Kronike Velike Gorice

Prije pet godina Marina Drašković (31) iz Velike Gorice osnovala je judo klub Fuji za osobe s invaliditetom. U radu kluba sudjeluje 35 djece s cerebralnom paralizom, Downovim sindromom, intelektualnim poteškoćama, motoričkim poteškoćama i poremećajima autističnog spektra, a raspodijeljeni su u osam grupa. Marina je omogućila djeci psihofizički razvoj u okruženju u kojem svako dijete napreduje kako može.

Ove godine jedna je od dobitnica nagrade ”Ponos Hrvatske” koja se dodjeljuje od 2005. godine za promicanje hrabrosti, humanosti i nesebičnosti. Svečana dodjela nagrade za 2017. godinu bit će 2. veljače 2018.

Blizanke Lana (14) i Mia (14) Mrćanović, djevojčice s cerebralnom paralizom, svoju trenericu i prijateljicu Marinu do početka treninga nisu ispuštale iz zagrljaja. Grupa u kojoj treniraju sestre, intelektualno je ispred svojih vršnjaka, ali ih bolest koči u drugim segmentima.

– Svaka grupa zahtijeva različit angažman, ali pristup je jednak. Gonim ih i tjeram da prelaze vlastite granice. Kod mene nema popuštanja i to je razlog zbog kojeg se oni ovdje osjećaju kao i svi ostali koji nemaju teškoće. Ipak, kad je primjerice dijete s autizmom na treningu, on zahtijeva i svog trenera. Nakon tih sat vremena, fizički sam pregažena, ali emotivno popunjena. Nakon svakog treninga mi je euforija kao i na prvom – rekla je Marina, kojoj je nagrada Ponos Hrvatske omogućila da svoj klub promovira i van granica Velike Gorice.

foto: Kronike Velike Gorice

Inače profesionalna sportašica, najprije je pomagala kolegi iz udruge CeDePe u Zagrebu, a kad je program izgubio financiranje, Marina je odlučila otvoriti klub u Velikoj Gorici.

– Svaka grupa trenira jedanput na tjedan. Članarina se inače plaćala 100 kuna, ali sam se potrudila za svako dijete pronaći donatora. Besplatne su im i klupske majice, trenirke, ruksaci, kape i kimona – rekla je.

Neizmjerno je povjerenje koje uživa od roditelja. U pet godina iz kluba se ispisalo tek troje djece, a toliko ih ima i na listi čekanja.

– Ovaj posao radim prvenstveno jer sam se u njega zaljubila. Pronašla sam se u tome i želja mi je razviti ovaj klub najviše što mogu. Prioritet nam je imati svoju dvoranu u Velikoj Gorici jer bi onda svaka grupa mogla imati treninge dva puta tjedno. To je petogodišnji plan u kojem želim i pronaći sponzore – rekla je.

Osam članova je iz Zagreba, jedan iz Jaske, a ostatak iz Velike Gorice. Iza nje su brojne edukacije. Prije tri godine educirala se za voditelja sportsko-rekreativnih aktivnosti za osobe s invaliditetom, a ove godine je završila sličan program koji se odnosi na treninge juda. Svoje polaznike jako voli i cijeni.

– Otvoreniji su i iskreniji za razliku od djece koja nemaju teškoće. Kao da nisu stigli biti iskvareni. Ti kod njih ne možeš blefirati. Ne smijem imati loš dan jer oni to osjete – rekla nam je Marina kroz smijeh.

Trenira i djecu bez teškoća

Marina vodi judo treninge i za djecu bez teškoća. Razlika je, kaže ona, što se s njima ne grli i ljubi prije i nakon treninga. Osim manje nježnosti, angažman uključuje više edukacije za rad s djecom s teškoćama. Svakodnevno uči i radi na sebi.

izvor: ponoshrvatske.hr