Home Kultura Jubilarna potraga Gradske knjižnice: Napišite pismo i pošaljite nam ga!

Jubilarna potraga Gradske knjižnice: Napišite pismo i pošaljite nam ga!

Natječaj je otvoren od 29. ožujka do 30. travnja 2021. godine, a evo i uvjeta...

PODIJELITE

„Pišem ti pismo…“ natječaj je koji Gradska knjižnica Velika Gorica po jubilarni – deseti put – raspisuje povodom Svjetskog dana pisanja pisama (obilježava se 11. svibnja) s ciljem razvijanja pismenosti, ali i podsjećanja na pomalo zaboravljenu, starinsku vještinu pisanja pisama.

– Sve je počelo prije deset godina, točnije 2012. godine, kada smo u suradnji s Hrvatskom poštom organizirali prvi natječaj i zaprimili velik broj pisama iz čitave Republike Hrvatske i šire. Tada smo shvatili da je komunikacija putem pisama nešto što ljudima zapravo nedostaje i odlučili nastaviti i u godinama koje su uslijedile, potičući nove i nove generacije pismopisača da na natječaj pošalju svoje misli o različitim temama koje su bile preporučene, ali nikad obavezne, za sve uključene u natječaj – otkrili su iz Gradske knjižnice.

Zadatak je jednostavan…

Foto: Ilustracija

S obzirom da su do sada tematski nastojali popratiti bilo velike obljetnice znamenitih ličnosti, bilo približiti teme koje su kulturološki obilježavale pojedinu godinu, ove su se godine odlučili natječaj raspisati pod motom „Moj razlog za čitanje“. Naime, 2021. godina proglašena je Godinom čitanja od strane Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, što se u slučaju Gradske knjižnice poklopilo sa obljetnicom osnivanja Prve čitaonice u Velikoj Gorici, odnosno 135. godina kontinuiranog djelovanja javnih knjižnica u Turopolju čiju važnost na promicanju kulture čitanja i razvijanja ljubavi prema čitanju uvijek posebno naglašavaju.

– U okviru Nacionalne strategije poticanja čitanja zadatak je knjižnica i dalje marljivo ukazivati na vrijednost i važnost čitanja. Zašto? Pa, nadamo se da svatko ipak ima  i neki svoj, posve osoban razlog. I zato je vaš zadatak u pismu objasniti zašto volite čitati – poručili su.

Što je to što vas motivira (ili ne?) da uzmete knjigu u ruke?

Foto: Knjižnica Velika Gorica

Knjiga većini zaljubljenika u uvijek mudre stranice koje sadržava, nerijetko postane svakome od nas prijateljica i izvor ne samo znanja, nego i zabave, izvor boljeg spoznavanja onoga i upoznavanja onih što nas okružuju, način da živimo mnoge živote i upoznamo mjesta na koja možemo stići samo putem mašte, putujući kroz stranice knjiga, časopisa, ekrana e-čitača pa čak internetskih portala.

– Želimo da nam opišete svoj čitateljski put i ono nešto što za vas knjigu čini neodoljivom. Upregnite maštu i obratite se pismom omiljenoj knjizi, piscu, književnom liku… otkrijte im zašto su baš oni, a ne neki drugi obilježili vaša razmišljanja i možda neke važne životne izbore – pojasnili su.

Pravila natječaja

Natječaj je otvoren od 29. ožujka do 30. travnja 2021. Pisma možete poslati putem e-maila na adresu pisemtipismo2021@gmail.com ili poštom na adresu Gradske knjižnice Velika Gorica, s naznakom ‘Za natječaj Pišem ti pismo’. U obzir za nagrade ulaze sva pisma koja do 30. travnja 2021. pristignu na navedenu e-mail adresu ili na adresu Gradske knjižnice Velika Gorica.

Ove godine nagradit će natjecatelje u tri kategorije: Naj pismo odraslih, Naj srednjoškolsko pismo i Naj dječje pismo. Prilikom slanja pisma svakako navedite kategoriju u kojoj se natječete.

  • Prilikom slanja pismo trebate potpisati šifrom (radi kasnije objave radova) te navesti kategoriju u kojoj se natječete i grad iz kojeg nam pišete
  • Ako pisma šaljete putem e-maila ne trebate slati svoje osobne podatke, već ćemo ih zatražiti naknadno od autora nagrađenih pisama
  • Ako pisma šaljete poštom, u zasebnu manju zatvorenu kovertu priložite svoje kontakt podatke.

Rezultati natječaja bit će objavljeni na web stranici knjižnice, a svi sudionici bit će osobno obaviješteni. Datum objave rezultata natječaja je Svjetski dan pisanja pisama, 11. svibnja 2021. godine. Sretno svim pismoljupcima!