Home Vijesti JEZIČAK Posjetili smo novootvoren kabinet senzorne integracije

JEZIČAK Posjetili smo novootvoren kabinet senzorne integracije

PODIJELITE

Logopedski kabinet “Jezičak” od danas je bogatiji za senzornu sobu. Riječ je o prostoriji opremljenoj različitim elementima za igru i učenje koji djetetu različitih fizičkih ili motoričkih mogućnosti pružaju multisenzornu stimulaciju, nudeći podražaje poput boja, vibracija, zvukova….

“Ovo je naš svijet u malom, nabijen različitim podražajima s kojima se svakodnevno susrećemo. Cilj nam je da se dijete samostalno igra, a mi ga dodatno izlažemo onim podražajima koje ne voli, kako bi ga navikli na podražaje koji ga smetaju”, objašnjava nam terapeutica Tamara Mikac.

Terapeuti u senzornoj sobi rade s djecom, promatrajući kako ona reagiraju na različite podražaje kroz razne igračke, pomagala i aktivnosti. Soba je opremljena bazenom s kuglicama, ljuljačkom, toboganom ili tunelom, tu su predmeti različite veličine, teksture i boja, zvukovi iz prirode…

Kome je namijenjena…

Senzorna soba otvorena je za djecu različitih fizičkih mogućnosti, a namijenjena je za terapeutski rad s djecom kod koje su zamjetni poremećaji senzorne integracije ili oni iz spektra autizma, zatim poremećaji pažnje i koncentracije, motoričke ili intelektualne teškoće, slabovidnost, nagluhost, ADHD… Soba potiče na učenje, koncentraciju, stvara osjećaj sigurnosti, poboljšava kvalitetu života djeteta, unapređuje komunikacijske vještine i sprečava nagle promjene raspoloženja.

U četiri godine 6,5 tisuća terapija

Senzorna soba nalazi se na adresi Đakovačka 5 u Podbrežnici i prirodan je nastavak rada kabineta Jezičak kojeg je prije četiri godine pokrenuo naš sugrađanin Mario Dilberović.

U tom su periodu otvorili još tri radna mjesta; dva logopedska i jedno za senzornu terapiju. “Kroz kabinet je prošlo 200-tinjak djece, što u aktivnoj terapiji što u procesima procjene i dijagnostike, a od listopada 2019. do danas je odrađeno 6,5 tisuća terapija”, istaknuo je Dilberović kojem su podršku dali kolege iz Centra za odgoj i obrazovanje Velika Gorica kao i Grada Velike Gorice.