Home Kultura IZLOŽBA Povijest obrtništva velikogoričkog kraja

IZLOŽBA Povijest obrtništva velikogoričkog kraja

PODIJELITE

U Muzeju Turopolja otvorena je izložba o povijesti obrtništva u velikogoričkom kraju, autora Aleksandra Božića i Barice Sakoman Božić, a u suradnji s Udruženjem obrtnika Velike Gorice. Tu ćete vidjeti sve one stare zanate koji se još i danas njeguju, pa do onih koje rijetko susrećemo, poput medičara, svjećara, tokara… Autori su prikazali povijest obrtništva u Gorici do današnjih dana, a osim artefakata koje su za ovu prigodu donirali gorički obrtnici, izložba obiluje starim fotografijama, dokumentima i priznanjima, te podsjeća na uspjehe goričkog obrtništva, od organizacija manifestacija kao što su Proljetni sajam ili Gastro Turopolja, do uspjeha frizera ili nezaobilaznog obrtničkog bala.

Nedaleko mjesta na kojem su se i nekad u Velikoj Gorici održavali sajmovi i s kojeg je sve počelo Božić je najavio i skoro tiskanje monografije velikogoričkog obrtništva koja će obuhvatiti sve one zanate, aktivnosti i djelatnosti koje su gorički obrtnici njegovali kroz povijest. A bilo ih je mnogo, neka su izumrla ili ih više gotovo i nema, no obrtništvo u Gorici i dalje postoji, a Udruženje obrtnika broji 1200 članova u 11 sekcija. Žilavi smo i ne damo se, kako je to slikovito rekao aktualni predsjednik Udruženja, Vladimir Birek.

„Turopoljski su obrtnici uvijek bili najbrojniji i najkvalitetniji na području Zagrebačke županije, a ova izložba pokazuje umijeće stvaranja, kontinuiranog učenja i prilagodbi suvremenim uvjetima. Opstojnost i žilavost velikogoričkih obrtnika, usprkos povremenim teškim razdobljima, tradicija je koja obvezuje i današnje generacije“, ističe Birek, inače 12 čelni čovjek Udruženja obrtnika od njegovog osnivanja 1970 godine.

Izložbu je otvorio pogledao i vd gradonačelnika Krešimir Ačkar, koji je istaknuo važnost obrtništva za velikogorički kraj, a osvrnuo se i na prethodno razdoblje te obećao i daljnju pomoć i partnerstvo grada. „Želimo pružiti maksimalnu suradnju ali i odgovoriti na izazove koji nisu nimalo lagani, posebice kad su iza nas potres i pandemija. Želimo da grad i društvo idu prema naprijed, a to se može samo ako nam je obrtništvo na zdravim temeljima“, poručio je Ačkar.