Home Izdvojeno I vi možete pomoći osobama s invaliditetom

I vi možete pomoći osobama s invaliditetom

PODIJELITE

U Crvenom križu Velika Gorica više od 18 godina aktivna je posudionica medicinskih i ortopedskih pomagala. Ove godine humanitarni projekt  je proširen na cijelu Hrvatsku i u njega se mogu uključiti svi oni kojima su pomagala potrebna te oni kojima više nisu, a imaju ih u svojim domovima te ih se poziva da ih doniraju Crvenom križu kako bi drugi mogli do njih lakše doći. Prošle godine iz velikogoričkog Crvenog križa više od 150 puta posuđena su pomagala. Čini se kako je program i više nego dobro prihvaćen. Pokazuje to i velika potražnja za medicinskim krevetima. U Crvenom križu Velika Gorica imaju ih 15-ak, no lista čekanja uvijek je aktivna.

– Problem je s krevetima koji su skupi, veliki su i to je nešto što vama u kući jako puno pomaže kada imate nekog nepokretnog bolesnika. Događa se vrlo često da bolesnici iz bolnica budu otpušteni kući kad je već neka terminalna faza neke bolesti i ljudi su u teškoj situaciji i njihova obitelj pati. Da bi im olakšali te zadnje dane, moraju se o njima lijepo skrbiti, presvlačiti i njih i krevete, a to ne možete ako nemate medicinski krevet kojeg odmaknete od zida i kojemu možete prići sa svih strana – ispričala nam je ravnateljica Crvenog križa Velika Gorica Suzana Strunjak.Upravo zbog velike potražnje za medicinskim krevetima uveden je pravilnik kojeg se trebaju pridržavati svi koji posude neko pomagalo. Svako pomagalo može se posuditi na šest mjeseci i potom se vraća u Crveni križ kako bi i druge osobe mogle doći na red. U goričkom Crvenom križu osim medicinskih kreveta u posudionici imaju i invalidska kolica, štake, hodalice, princeze i specifična pomagala poput ortoze.

– Možda neko pomagalo koje ste dobili od HZZO-a više vam ne treba i specifično je i rijetko je da će netko od nas u Velikoj Gorici to možda tražiti. Ali ćemo mi na nivou Hrvatskog Crvenog križa složiti jednu listu, jednu platformu gdje ćemo ukucavati što imamo i netko drugi će moći u Dugom Selu, Sesvetama, Zelini ili u Istri vidjeti da mi to imamo i razmijenit ćemo, slušni aparatić ili nešto slično – dodala je ravnateljica Strunjak.U Crvenom križu Velika Gorica sve je započelo prije dvadesetak godina kada su počeli s posuđivati pomagala osobama s trajnim i osobama s privremenim invaliditetom da bi 2009. godine posudionica i službeno bila otvorena. Tada su od Hrvatskog Crvenog križa dobili pet kolica, pet hodalica, desetak pari štaka, a pomogao je i Grad Velika Gorica.

– Te je godine Grad kupio jedno značajno pomagalo – električno pomagalo jolly. To je jedna naprava koja pomaže da se premoste stepenice, to je vrlo skupa sprava i ona je data na trajno korištenje jednom mladiću u Velikoj Gorici koji živi na četvrtom katu bez lifta i bilo je teško da sve svoje aktivnosti od zdravstvenih do zabavnih i društvenih i ostalih socijalnih uopće može ostvariti ako ne može sići iz svoga stana van.Od neprocjenjive vrijednosti, ističe ravnateljica, je specijalno kombi vozilo. – U njega mogu stati četvora kolica, ima rampu otraga i vrlo često sportaši s invaliditetom koriste ga kada idu na natjecanja, osobe s invaliditetom kada idu na dugotrajna liječenja u toplice, ako moraju ići u kazalište onda ga koriste, stvarno je jako dobra stvar. Zahvalni smo Gradu i Hrvatskom Crvenom križu što su tako značajnu investiciju učinili i pomogli našim sugrađanima s invaliditetom jer mislim da im zaista to olakšava život – poručila je ravnateljica Strunjak.

Koliko Crveni križ Velika Gorica pomaže osobama s invaliditetom, govori i program osobni  asistent – osoba s invaliditetom može na 40 sati mjesečno dobiti jednog pomagača koji će s njim otići kod liječnika, u kupovinu ili u knjižnicu, gdje god mu je potrebna pomoć.