Home Gospodarstvo HŽ i Grad potpisali Sporazum o partnerstvu na razvoju integriranog prijevoza putnika

HŽ i Grad potpisali Sporazum o partnerstvu na razvoju integriranog prijevoza putnika

Sporazumom je postignut dogovor vezan uz zajedničke tarife i prijevozne isprave, usklađivanje voznih redova kao i uvođenje osam dodatnih linija prema Velikoj Gorici

PODIJELITE

Danas je u Gradskoj upravi potpisan Sporazum o partnerstvu na razvoju integriranog prijevoza putnika između Grada Velike Gorice i HŽ Putničkog prijevoza.

Podsjećamo, početkom ove godine uređen je pristup želježničkom kolodvoru, postavljena je javna rasvjeta i napravljena su parkirna mjesta, a sve kako bi se autobusni kolodvor i sva okolna naselja povezali sa Željezničkom kolodvoru.

 

– Novom organizacijom javnog prijevoza na području našeg grada planiramo u puno većoj mjeri usmjeriti putnike prema korištenju željeznice. Prvi korak prema tome je današnje potpisivanje Sporazuma. Ovaj sporazum je ujedno i najava prezentacije prometne studije koju je Prometni fakultet završio, gdje će doći do potpune reorganizacije javnog gradskog prijevoza – kazao je gradonačelnik Krešimir Ačkar.

Kako ističu iz grada, planira se uvesti dodatnih osam linija kako bi se izbjegle gužve ali i potaknulo sugrađane na korištenje vlaka.
Iz HŽ putničkog prijevoza najavili su kako bi do kraja razdoblja 2023. godine trebali dobiti 33 nova elektromotorna vlaka, od čega su već tri vlaka isporučena, a koji će prometovati upravo na potezu prema Gorici.
– Nastojimo unaprijeđivati i razvijati integrirani prijevoz putnika. Prvi korak prema tome je ovaj Sporazum. Ukupno će biti 38 linija na relaciji Velika Gorica-Glavni kolodvor Zagreb, od čega je osam direktnih linija Velika Gorica-Zagreb, dok su ostale usmjerene od Siska prema Zagrebu i staju u Velikoj Gorici, a prema potrebi ćemo i proširivati iste. Cijene karata su izuzetno povoljne, cilj nam je smanjivati osobni prijevoz. Prije tjedan dana je u tom duhu od strane Vlade RH donesena i odluka da sva djeca predškolske dobi, osnovnoškolci i srednjoškolci ostvaruju neograničeno i besplatno putovanje vlakovima na svim linijama u RH – kazao je predsjednik Uprave HŽ putničkog prijevoza Željko Ukić.
Sporazumom je postignut dogovor vezan uz zajedničke tarife i prijevozne isprave, usklađivanje voznih redova, uvođenje dodatnih linija, informiranje putnika i uspostavljanje ostalih uvjeta za obavljanje i unaprjeđenje integriranog prijevoza.