Home Vijesti Hrvatska zabranila plastične vrećice za nošenje!

Hrvatska zabranila plastične vrećice za nošenje!

Osim tankih vrećica zabranjuju se i štapići za uši, pribor za jelo, tanjuri, slamke, štapići za miješanje napitaka i oni namijenjeni držanju balona, spremnici za hranu i napitke..

PODIJELITE

Hrvatski sabor je na današnjoj sjednici izglasao novi Zakon o gospodarenju otpadom kojim se, između ostalog, zabranjuju plastične vrećice za nošenje.

Udruga Prijatelji životinja s kampanjom protiv plastičnih vrećica krenula je još 2008. godine, a pojašnjavaju da je najveći problem navika kupaca koji bez razmišljanja koriste besplatne najtanje jednokratne vrećice.

Gomila takvih vrećica završava u mješovitu otpadu i u prirodi, zbog čega navode da se samo zakonskim zabranama i ograničenjima može djelotvorno zaustaviti daljnje onečišćenje okoliša plastikom.

Osim što plastične vrećice guše životinje i nagrđuju plaže i šume, za njihovu proizvodnju troše se prirodni resursi i energija, pri čemu su radnici u proizvodnji izloženi toksičnim kemikalijama. Kupovina ili uzimanje nove plastične vrećice pri svakom odlasku u trgovinu izravno utječe na okoliš ne samo zbog stotine godina razgrađivanja na odlagalištu otpada nego i zato što paljenjem u spalionici s ostalom plastikom povećava količinu stakleničkih plinova u atmosferi.

Novim Zakonom o gospodarenju otpadom zabranjuje se stavljanje na tržište laganih plastičnih vrećica za nošenje i plastičnih proizvoda za jednokratnu uporabu kao što su: štapići za uši, pribor za jelo, tanjuri, slamke, štapići za miješanje napitaka i oni namijenjeni držanju balona, kao i spremnici za hranu i napitke izrađeni od ekspandiranog polistirena uključujući njihove čepove i poklope te proizvodi koji su načinjeni od oksorazgradive plastike.