Home Izdvojeno Obilježen Dan pobjede

Obilježen Dan pobjede

Na današnji je dan 1995. hrvatska vojska  oslobodila okupirani grad Knin u vojno-redarstvenoj operaciji Oluja što je značilo kraj Domovinskog rata

PODIJELITE

Dan je pobjede, domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja. Na današnji se dan prisjećamo veličanstvene pobjede u Domovinskom ratu, kada je 1995. Hrvatska vojska  oslobodila okupirani grad Knin u vojno-redarstvenoj operaciji Oluja.

Oluja je počela u zoru, 4. kolovoza 1995., pa na današnji dan obilježavamo i obljetnicu Vojno redasrtvene akcije Oluja. luja je uz Bljesak ključna akcija koja je dovela do kraja Domovinskog rata. U operaciji je oslobođeno 10.400 četvornih kilometara ili 18,4 posto ukupne površine Hrvatske. Uspješna operacija Oluja dovela je i do mirne reintegracije Hrvatskog podunavlja te je značajno doprinijela skorom kraju rata u BiH.

Oslobađanjem Knina, središta neprijateljske pobune u Hrvatskoj, ostvaren je najvažniji strateško-politički i vojni cilj operacije Oluja i cijelog Domovinskog rata.

Povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana branitelja, izaslanstvo Grada Velike Gorice položilo je vijence pod Spomenik hrvatskim braniteljima Domovinskog rata na platou ispred Gradskog groblja. Vijence su položili i članovi obitelji poginulih hrvatskih branitelja, braniteljskih udruga, Hrvatske vojske, vatrogasaca, te stranačka izaslanstva.