Home Izdvojeno Hodočašće u Mariju Bistricu

Hodočašće u Mariju Bistricu

Prije 28 godina, 3. rujna 1991., monsinjor Josip Frkin, ondašnji župnik velikogoričke župe Navještenja, dao je zavjet Mariji ako njezinim zagovorom Velika Gorica bude očuvana od ratnih razaranja vjernici će hodočastiti Majci Božjoj Bistričkoj i natrag.

PODIJELITE

“Ove godine mi vjernici Velike Gorice po 28. put pješačimo 42 km od Velike Gorice do Marije Bistrice, častimo Gospodina, zahvaljujemo Gospi što je svojim zagovorom očuvala naš grad od ratnih razaranja u Domovinskom ratu, zahvaljujemo za našu slobodu i molimo za našu Domovinu. Molimo Marijin zagovor za sve nas, naše obitelji, roditelje i djecu, starce, djedove i bake, mladiće i djevojke. Ujedinjeni u vjeri molimo za napredak u miru i zajedništvu, u ljubavi prema Bogu i bližnjemu, za otvorenost srca i uma za novi govor u ovom svijetu, molimo za to da vrijedne ruke stavimo, uz Božju pomoć, na raspolaganje na dobrobit i rast Crkve i Domovine kako bi u našoj Hrvatskoj došlo vrijeme ‘kad će procvjetati pustinja’ po riječima proroka Izaije., obratio se vjernicima župnik vlč. Norbert Ivan Koprivec.

Dvadeset i osmo velikogoričko zahvalno pješačko hodočašće Majci Božjoj Bistričkoj započet će u subotu 31. kolovoza 2019. u 05:00 sati ispred župne crkve Navještenja BDM u Velikoj Gorici. Ulazak u svetište u procesiji očekuje se oko 15:30 sati. Euharistijsko slavlje u Mariji Bistrici u 18:00 sati predvodit će krčki biskup Ivica Petanjak u koncelebraciji s  velikogoričkim svećenicima.

Na hodočašću se prolazi ovim mjestima:
Velika Gorica
Rakarje
Kobilić
Šćitarjevo
U Šćitarjevu ulazimo na autoput u 7:30 sati
Autoputom prema Varaždinu do Soblinca.
Pauza kod župne crkve
Nastavljamo preko Prepuštovca do Kašine
Od Kašine preko Laza stižemo do Marije Bistrice oko 15:00 sati.

Prije 28 godina, 3. rujna 1991., monsinjor Josip Frkin, ondašnji župnik velikogoričke župe Navještenja, dao je zavjet Mariji ako njezinim zagovorom Velika Gorica bude očuvana od ratnih razaranja vjernici će hodočastiti Majci Božjoj Bistričkoj i natrag. Zavjet je dan u najvećoj molitvenoj skupini kakvih je u ratno vrijeme bilo u Velikoj Gorici nekoliko, a okupljale su se od početka rata oko krajputaša, križnih drva ili kapelica na različitim mjestima u župi moliti krunicu s nakanom za mir i slobodnu Domovinu. Marija je svojim zagovorom očuvala Veliku Goricu a vjernici su zavjet ispunili hodočasteći do Bistrice i natrag 26. i 27. rujna 1992. Na kraju tog zavjetnog zahvalnog hodočašća neki su vjernici pitali hoće li se hodočastiti i nagodinu. I tako je Velikogoričko zahvalno hodočašće Majci Božjoj Bistričkoj postalo tradicionalno.