Home Gospodarstvo Hoće li Distributivni centar konačno dobiti ULO hladnjaču?

Hoće li Distributivni centar konačno dobiti ULO hladnjaču?

PODIJELITE

Ministar poljoprivrede Davor Romić, župan Stjepan Kožić i gradonačelnik Dražen Barišić obišli su danas Distributivni centar za voće i povrće u Rakitovcu. Razgovarali su s voćarima s područja Velike Gorice koji svoje proizvode skladište upravo ovdje.  Problem je što to ne mogu činiti cijele godine. Naime, jabuke moraju prodati nakasnije tijekom travnja jer centar još uvijek nema ULO hladnjaču. Zato je prošle godine podnesena prijava za mjeru 4.1.1. kako bi se osigurala sredstva za izgradnju hladnjače. Za mjesec dana znat će se jesu li sredstva odobrena.

-Ako se ikada pokazalo nužnim napraviti to, onda je to sada. Voćarstvo je na niskim granama. Distributivni centar je prazan. Imamo 300 tona komore. To su obične frigo komore. U njima se ne može skladištiti duže od 5-6 mjeseci. Prisiljeni smo prodavati našu jabuku do travnja jer nakon toga jabuka bi propala. -rekao nam je Hrvoje Bunjevac, direktor Distributivnog centra.

Da će im hladnjača puno pomoći, dobro znaju i sami poljoprivrednici. – Mi to moramo riješiti. Vidjeli ste da je sve prazno. Nama jabuka trune jer nemamo adekvatnog prostora. Zato nam je od životnog pitanja ova hladnjača.-istaknuo je Ivan Kuzmec, predsjednik Skuštine poljoprivredne zadruge Zagrebački voćnjaci.distributivni centar unutra 01

Foto: Arhiva / Kronike Velike Gorice

-Očekujemo da će se ovaj problem riješiti kroz mjesec dana i da će se slijedeća faza financiranja iz europskih fondova i ulaganja u Distributivni centar da tako kažem, ‘otpetljati’, ali i realizrati što bi dalo novu dimenziju ovog projekta koji je započet prije mnogo godina. On treba pratiti stanje na tržištu i treba napredovati.-rekao je gradonačelnik Dražen Barišić.

-Cilj koji je bio postavljen kod formiranja ovog objekta to je da proizvođači imaju skladišni prostor i da kada jabuka sazrije da ne mora odmah ići na tržište. Vjerujem da ćemo to uskoro osigurati našim proizvođačima. –istaknuo je župan Stjepan Kožić.

Ministar Davor Romić pohvalio je ovakav način udruživanja rekavši kako je ovo odličan primjer komunikacije između gradova, županije i proizvođača koji su našli zajednički interes da se organiziraju i da nastupaju na tržištu po boljim i organiziranijim uvijetima.

-Ovo je jedan od oblika super organiziranja. I to je budućnost hrvatske poljoprivrede – udružit se, postati veći, postati konkurentniji. Na neki način doći do povoljnijeg repromaterijala, bolja organizacija. Ovo je sve ono što bi trebalo unijeti u buduću poljoprivrednu proizvodnju u Hrvatskoj.-naglasio je ministar.ministar polj davor romić barišić kožić distributivni centar

U Distributivnom centru za sada se može skladištiti 3 tone voća i povrća. Cilj je omogućiti skladištenje do 10 tona.

-Kako bismo opstali na tržištu, proširili smo asortiman. Nakon jabuke idemo u ponudu s jagodom, nakon toga idu trešnja, breskva, šljiva, nektarina, kruška i onda ide opet nova jabuka. A od 2011. godine plasiramo i povrće. -rekao nam je Hrvoje Bunjevac, direktor Distributivnog centra.

Prije nego su obišli centar, ministar, župan i gradonačelnik zajedno su sa svojim suradnicima održali zatvoreni sastanak s poljoprivrednim proizvođačima. Razgovarali su o nedavnom mrazu, zatim kako Distributivni centar u Rakitovcu dovesti u punu funkciju, o problemima koji muče mljekare te kako zadržati male proizvođače u ruralnom prostoru. Bilo je govora i o projektu vodoopskrbe istočnog dijela županije. Kao jedan od većih problema na našem području, gradonačelnik Dražen Barišić je istaknuo raspolaganje državnim poljoprivrednim zemljištem na području Velike Gorice. Trenutno je u zakupu oko 900 hektara, dok 2 000 hektara državnog zemljišta nije u zakupu.