Home Izdvojeno GRADONAČELNIK ODGOVARAO MALIM VIJEĆNICIMA „Važnije su nam besplatne radne bilježnice, ali bit...

GRADONAČELNIK ODGOVARAO MALIM VIJEĆNICIMA „Važnije su nam besplatne radne bilježnice, ali bit će i novi autobusi“

PODIJELITE

U ugodnom, neformalnom okruženju, na zraku, u dvorištu Centra za djecu, mlade i obitelj gradonačelnik Krešimir Ačkar susreo se s najmlađim goričkim vijećnicima- članovima Dječjeg gradskog vijeća Grada Velike Gorice. Kao i uvijek do sad, mladi su spremni, naoružani pitanjima, potpitanjima, puno toga ih zanima…Naposljetku, na mladima svijet ostaje, pa ih svakako treba poslušati i čuti, a i njihove su dosadašnje aktivnosti i pitanja već rezultirala brojnim gradskim odlukama, poput one o besplatnim radnim bilježnicama, udžbenicima, produženom boravku…

“Djeca su iskrena, neposredna i govore stvarne potrebe, ne pretjeruju i prihvaćaju argumente. Kod djece nema izbjegavanja istine i kad se s njima nešto dogovorite, oni to ne zaboravljaju“, govori gradonačelnik Krešimir Ačkar.

Nadogradnja školskih igrališta novim spravama

Među najvažnijim zaključcima sigurno je onaj o nadogradnji školskih igrališta spravama; ljuljačkama i toboganima, za djecu u produženom boravku koja su iz vrtića tek krenula u školu. One malo starije zanimalo je stanje javnog gradskog prijevoza i redovitosti autobusnih linija, budući da mnogi od njih uskoro iz svojih osnovnih škola kreću u srednje, u Zagreb ili Veliku Goricu.

„Rješavanje javnog prijevoza nam je prioritet i nešto je što ćemo riješiti u naredne četiri godine, sad nam je važnije da imate besplatne radne bilježnice i energetski obnovljene škole“, odgovara Ačkar. Objasnio im je kako će biti raspisan natječaj za novog prijevoznika koji će potom izgraditi i novi kolodvor, a onda će i linije biti češće, udobnije, kavliteta prijevoza bolja i mjesta povezanija.

Do Zagreba biciklom, vlakom, busom, razmišlja se i o romobilima

Ističe kako će autobusni kolodvor biti povezan i sa željezničkim, pa će putnici imati na raspolaganju i vlak koji je za svega 15-tak minuta u Zagrebu. „Iz Gorice do Zagreba moći ćete autobusom, vlakom ili pak biciklom jer su nam uređene i biciklističke staze“, rekao je Ačkar te podsjetio i na stazu do Vukovine koja će nagodinu biti gotova. Otkriva gradonačelnik kako su u pregovorima i da od autobusnog do željezničkog uvedu romobile, no to je tek ideja u začetku.

Dio sastanka posvetili su i razgovoru o Covid pandemiji te nošenju maski na nastavu, što djeca poštuju iako se i dalje na to navikavaju. Ačkar je mladim vijećnicima ispričao crtice iz svoje biografije i karijere, te se prisjetio svoje prve učiteljice Đurđe Dehin, a djeca su još istaknula nedostatak dječjih i učeničkih vijeća, zatražili prijedlog kako dodatno poboljšati dječju participaciju te pitali za mogućnost uvođenja male mature.

 

„Gradonačelnik je vrlo profesionalno odgovaralo i saznali smo jako puno, a vjerujemo da će se puno naših pitanja i realizirati. Djeci i mladima u našem gradu najvažnija je sigurnost, ali i sudjelovanje djece i mladih u javnim politikama u gradu, na županijskoj i nacionalnoj razini. Ako samo odrasli odlučuju o stvarima koje se tiču djece, to nije dobro, mora se i naš glas čuti“, zaključio je predsjednik Dječjeg vijeća, Matija Dražetić.