Home Vijesti Gorički vinari srebrni i brončani na međunarodnoj izložbi mladih vina

Gorički vinari srebrni i brončani na međunarodnoj izložbi mladih vina

Na izložbu za ocjenjivanje je pristiglo 543 uzoraka vina, voćnih vina i rakija

PODIJELITE
Foto: Grozd

U petak se u Ludbregu održala 28. međunarodna izložba mladih vina ludbreškog i susjednih vinogorja pod nazivom ‘Vincekovo’, prenosi Grozd.

Na izložbu za ocjenjivanje je pristiglo 543 uzoraka vina, voćnih vina i rakija i to iz Varaždinske i susjednih županija, Grada Zagreba Grada Zagreba, Dalmacije, te Slovenije i Mađarske.

Velikogorički vinogradari i vinari su i ove godine ostvarili vrlo dobre rezultate, pa je tako Stjepan Ceković osvojio srebra za mješavinu bijelih sorata, Graševinu i Chardonnay, Ivan Trumbetaš srebro za mješavinu i broncu za Škrlet i Vlado Mikulčić srebro za Škrlet.

Uzorke je ocjenjivalo 15 ocjenjivača u tri komisije od po pet degustatora. Iz Hrvatske je bilo 12 ocjenjivača, a uz njih  su u radu komisija sudjelovali somelijer iz Hrvatske, novinar iz Slovenije te profesor vinarstva iz Mađarske. Kako navode iz Grozda, najzastupljenija su bila bijela vina, a među njima je bilo najviše vina proizvedenih od mješavine bijelih sorata, vina Graševine, Rajnskog rizlinga, Chardonnaya, muškatnih sorata, Pinota sivog, Pinota bijelog, Sauvignona i Traminca.

Zlatno odličje dobila su 94 uzoraka, 285 vina srebrno i 106 vina brončano. Najbolje ocijenjeno mlado bijelo vino je Sauvignon 1/1 vinarije Kopjar, a crno syrah 3/21 Ker-vin vl. Tomislava Glavića.