Home FRIK IZ KVARTA FRIK IZ KVARTA Sportski prijenos srednjovjekovne bitke

FRIK IZ KVARTA Sportski prijenos srednjovjekovne bitke

Da su kojim slučajem sportski komentatori prenosili srednjovjekovne bitke to bi, po prilici, zvučalo ovako: "I kakav potez gladnog Jure, te ljudeskare, te nemani! Odgrizao je glavu Joze Mače kao da ju ovaj nikad nije ni imao, ispljunuo je prema suparnicima poput topovske kugle koja još nije ni izmišljena. Kad ga vide na djelu fizioterapeuti mole za beneficirani radni staž.

PODIJELITE

Dobar dan poštovani gledatelji, pozdrav iz našeg impoviziranog studija na jednoj od šumskih čeka ovog prekrasnog turopoljskog kraja. Ja sam Pričljivi Zlaja, vaš reporter s mjesta događaja. Nazočit ćemo danas borbi dvaju neplemenitih kuća Kmetomrz i Turoljub koje se već desetljećima bore za prevlast nad ovim područjem. Obje momčadi su nešto prorijeđenih sastava u odnosu na svoju zadnju utakmicu što i nije čudo kad u obzir uzmemo rekvizite kojima se igrači služe. Što se tiče najnovijih vijesti najveća je ona da se u taboru Turoljuba danas očekuje povratak njihove najveće zvijezde – žilavog Ivana bez žemlje, koji je u zadnjoj utakmici izgubio lijevu nogu. Ivan je izjavio da će na teren istrčati od prve minute.

Obje momčadi njeguju otvoren napadački stil tako da možemo očekivati dosta akcije. Sudac ove današnje bitke prekaljeni je Milan Pravedni zvan Sablja. Poznat je po apsolutnoj nepristranosti i tome da ne tolerira nikakva sranja. Ima veliki autoritet među borcima i njegove se kazne prihvaćaju bespogovorno čemu pridonosi činjenica da se prigovori kažnjavaju surovije od prekršaja pravila. Kako taj samo zna odsjeći jezik lajavcu koji mu se belji iza leđa ili dovodi u pitanje ispravnost njegovih odluka.

Sunce tako jarko obasjava uzdignute štitove, mačeve, sablje, kacige i vrhove kopalja da sam zasljepljen, no dužnost mi je pročitati vam spisak timova.
(nekih sat vremena kasnije)

I utakmica samo što nije počela. Gledatelja je po obližnjim selima nekih 3500. Svi će sa zanimanjem pratiti razvoj događaja na terenu od prve do posljednje minute. Tako je to kad vam o rezultatu utakmice ovisi ne samo životni standard, već i život sam. Neviđena je privrženost navijača svome timu. S njime žive i umiru. Kad smo već kod umiranja treba reći i da je glavni pokrovitelj ove današnje utakmice pogrebno poduzeće Sretan put.
Evo i trenera obaju ekipa: Darka Đubreka – Kmetomrz i Željka Nevaljalca – Turoljub. Rukuju se i pred sucem svečano obećaju da će se njihove ekipe boriti maksimalno fair i korektno i da neće pristupati nepotrebnoj okrutnosti. Oba trenera vrsni su taktičari koji svoje pulene po terenu postavljaju kirurški precizno, ovisno o formaciji protivnika. Njihovi najbolji napadači također su kirurški precizni, ali na drukčiji način.

Dan je kao stvoren za ovakve borbe. Vidljivost je perfektna, magla je otišla – nije ni njoj svejedno kad vidi da joj prilaze ovi stasiti naoružani muževi. Vjetra je taman da osvježi igrače kad im oklop zavrije. Svi nestrpljivo čekaju znak suca za početak dvoboja. I evo ga, Milan Pravedni – Sablja ugrizao je krmaču za rep i ona je bogami zaskvičila. Vrijeme sad! (pokazuje znak rukom zapisničkom stolu na susjednoj čeki).

Kakav divlji start dragi gledatelji – slijeva uz glasni poklič kreću Kmetomrsci u formaciji 400 400 300 dok Kravoljupci odgovaraju ipak nešto defanzivnije od očekivanog 500 500 100. U obje ekipe može se pronaći i pokoji konj. Kakav je ovo nalet dragi zemljani, pardon htio sam reći gledatelji, ali zemlja se toliko trese od ove divlje trke da se i vaš reporter na trenutak zbunio! Svjedočimo nevjerojatnom udarcu Šerija Sakatitelja iz ekipe Turoljuba, ljubimca dama zbog svoje – kako kažu – skoro tri noge! Jednim je udarcem buzdovana srušio protivničkog konja koji je poput domino efekta trajno prizmeljio još dva suigrača na četiri i pet suigrača na dvije noge.

Ljut se boj bije, dobar dio navijača je na nogama…pardon oni bježe…No pustimo to – Jozo Mačo, također Turoljubac, neviđenom se lakoćom, kao da lebdi, na konju probija kroz neprijateljske linije, ostavljajući za sobom pustoš. Jozo kosi protivnike kao da su vlati trave. Nema duša što je ponovno nikla kad bi ju Jozina oštrica upikla.

Ijaoo, jeste li vidjeli ovo što sam ja upravo vidio? Ovo će neosporno biti proglašeno potezom utakmice. Kakav potez gladnog Jure, te ljudeskare, te nemani! Odgrizao je glavu Joze Mače kao da ju ovaj nikad nije ni imao, ispljunuo je prema suparnicima poput topovske kugle koja još nije ni izmišljena i upoznao ih s tajnama zagrobnog života. Kad ga vide na djelu fizioterapeuti mole za beneficirani radni staž. Gdje taj prođe tamo protivnik više ne raste.  Taj gorostasni Kmetomrzac je u naletu i počinje činiti golemu razliku na terenu u korist Kmetomrza. Gdje on prođe fizioterapeuti traže beneficirani radni staž.Taj grize konjske glave kao da su šnicle. Pokoj svima duši dok ih Jura ruši.

Zvekeću mačevi i sablje. Da su mi oči zatvorene mislio bi da sam u krčmi kod Štefa gdje se nazdravlja limenim vrčevima punim slasnog piva i medovine. Kakva gužva, kakav metež na sredini terena. Od oblaka prašine ne razabirem točno što se događa i tko tu koga više, kako, zašto i čime.

Predlažem da pogledate sada na lijevu stranu terena. U prvom planu je Mato Onostranac, također iz ekipe Kmetomrza. On nije ni najveći stasom, nije posebno brz ni vješt s oružjem no njegova je volja toliko čelična da mu je od nje narasla i razina željeza u krvi. Poznat je po tome da se bezbroj puta vraćao poslije najtežih ozljeda, čak i onda kad bi doktori od njeg dizali ruke, kao u slučaju kad je bio dekapitiran. Premda bezglav, i dalje je glasno odbijao savjet trenera da izađe iz igre i odmori do slijedećeg susreta. Prizor čovjeka koji juriša bez glave potpuno je prenerazio protivnika i njegova je ekipa izvojevala laku pobjedu. Skupa uz Gladnog Juru on je i danas ta prevaga koja čini očitu razliku na terenu. Dečki vode svoju ekipu u sve izvjesniju pobjedu.

Iz režije mi javljaju da sam propustio moment kad je Jura ugrizao suca Milana, ali mu se odmah ispričao pa je ovaj nastavio susret.
Čini se da ćemo danas ostati uskraćeni za neizvjesnu završnicu. Trener Turoljuba očajnički maše bijelom zastavicom da spasi što se spasiti da u svojim desetkovanim redovima. Ekipa mu je razbijena, svjestan je toga taj veliki stručnjak. Sudac uvažava njegov znak za predaju. Meč je završen! Ijao, Luka Neotesani iz ekipe Turoljuba ne želi priznati predaju. Napada suparnike s leđa. Brzo ga obuzdavaju suigrači. Sudac Milan je neumoljiv. Kazna za ovo je slobodni udarac kojeg će kako vidim izvesti Gladni Jura. Bolje da djeci prekrijete oči. Luka, bilo mi je drago što smo se poznavali…

…Kmetomrz je nadjačao Turoljub u svim aspektima ove predivne igre i odmakao na, s obzirom na broj preostalih utakmica, nedostižnu prednost svim klubovima ove bojne lige. Tko je na početku sezone to mogao i pomisliti, ta dobitak na jednu uloženu kravu na sveukupnu pobjedu Kmetomrza bilo je nepregledno krdo.

Eto, premda ne odveć rezultatski napet ovaj meč je ipak ponudio pregršt atraktivnih poteza kojih ćemo se još dugo sjećati i kojeg će unucima prepričavati igrači – hm hm barem oni koji su ostali živi. Hvala Vam na pažnji i do sljedećeg susreta – Preživjeli!