Home Izdvojeno FOTO Gorica dobiva interpretacijski centar Muzeja Turopolja

FOTO Gorica dobiva interpretacijski centar Muzeja Turopolja

Bivša Galerija Kordić bi do kraja godine trebala dobiti novu vizuru

PODIJELITE

Prije dvije godine je najavljena obnova zgrade i izgradnja interpretacijskog centra Muzeja u bivšoj galeriji Kordić, a danas su krenuli i radovi. Uz obnovu zgrade u planu je revitaliziranje cijelog dvorišta, pomoćnog objekta te izgradnja muzejskog depoa. Gradonačelnik Krešmir Ačkar navodi kako je ovo odličan primjer povlačenja europskih bespovratnih sredstava. “Tim novcem će se financirati koordinacija, ali i izgradnja muzejskog depoa. To će nam dobro doći s obzirom na sve eksponate i vrijednu baštinu koju često nemamo gdje staviti, a predragocjena je da bude u skladištu.”, govori gradonačelnik Krešimir Ačkar.

EU sredstva za sufinanciranje interpretacijskog centra Muzeja Turopolja iznose oko 90% cjelokupnog iznosa. “Svi projekti zahtijevaju dobru koordinaciju i pripremu da bismo došli do ovoga gdje smo danas. Planirani rok završetka je studeni ove godine i nadamo se da će izvođači poštovati rokove da na vrijeme završimo projekt. Ukupna procijenjena vrijednost projekta je 9,9 milijuna kuna, a gotovo 8,3 milijuna su bespovratna europska sredstva. Dodatno smo osigurali još 700 tisuća kuna. Ukupno je to oko 90% sufinanciranja bespovratnim sredstvima.”, govori pročelnik za poduzetništvo i europske fondove, Domagoj Ilečić.

Vesna Župetić iz odjela za kulturu za koju navode da je i začetnica cijele ideje, navodi da je ovaj projekt velik doprinos muzejskih djelatnosti. “Ovaj objekt će proširiti i unaprijediti naš Muzej Turopolja koji radi u jednoj zgradi od 18. stoljeća koja je zaista zanimljiva i vrijedna. No, muzejska djelatnost je otišla puno dalje i ovo će biti jedna dodatna mogućnost da se prezentiraju i očuvaju postojeće zbirke na suvremeni način. To je samo jedan mali korak, nadam se da ćemo imati još projekata i proširenja kako bi zaokružili djelatnost Muzeja Turopolja.”, govori.

Velik je ovo projekt za Muzej Turopolja, ali i cjelokupnu muzejsku djelatnost na našem području. Potvrđuje to i ravnateljica Muzeja Turopolja, Margareta Biškupić-Čurla: “Ovo je jedan visokovrijedan, važan i jedinstven projekt koji će donijeti prostor za programe koji nisu nužno vezani uz izložbenu djelatnost, on će kroz malu multifunkcionalnu dvoranu će donijeti prostor za muzejski depo. Riječ je o prostoru u kojem se čuvaju muzejski predmeti koji nisu na izložbama. On će zadovoljiti sve potrebne uvjete po pitanju temperature, vlage, rasvjete, pripremnog i radnog prostora, preparatorske radionice. Silno se veselimo i zahvalni smo Vesni Župetić što se ovaj projekt prepoznao i započeo.”

Novi prostori omogućit će seljenje radnih prostora iz stare zgrade te će Muzej Turopolja biti izložbeni prostor, a planira se i novi projekt stalnog postava s multimedijom i popratnim sadržajem koji će predstavljati cijeli prostor Velike Gorice i okolice na adekvatan način.