Home Izdvojeno FOTO Velikogoričani uživali na koncertu američkog crnačkog gospela

FOTO Velikogoričani uživali na koncertu američkog crnačkog gospela

Program je izvodio Akademski zbor Vladimir Prelog iz Zagreba koji postoji već 27 godina.

PODIJELITE

Četvrtak je u Velikoj Gorici bio zaista poseban. Dvorana Galženica ponovno je bila domaćin jako zanimljivog spektakla. Posjetitelji su mogli uživati u koncertu izvornog američkog crnačkog gospela pod nazivom Black music tribute. Program je izvodio Akademski zbor Vladimir Prelog iz Zagreba koji postoji već 27 godina. Sudjelovali su pjevačica Ivana Galić, gitarist Darko Horvat te solisti Goran Ćirić, Stojan Trajkov, Neven Resnik, Boris Beštak i Iva Juras.

– Zadnjih par godina se bavimo afričkom glazbom. Budući da sam ja osobno jako zainteresirana za tu vrstu glazbe, išli smo zajedno u Keniju gdje smo naučili jako puno. Proučavam to već godinama i transkribiram njihove originalne zborske skladbe koje se najviše pjevaju u Južnoafričkoj Republici. To su uglavnom zulu pjesme na njihovom jeziku – izjavila je vokalistica Ivana Galić.

Okupljeni su mogli čuti nešto prvi put – zanimljivu afričku glazbu kroz koju se mogla osjetiti jednostavnost i iskrena duhovnost. Premda gospel glazba sve više dolazi na komercijalne kanale, ovo je ipak bilo nešto više interesantno. Kroz ovaj performans se koristio komplicirani afrički jezik s kojim se mnogi još nisu nikada susreli.

– Kako bi dobro ovo naučili, najvažnije je da ste u tome od ranog doba. Za sve slične žanrove kao što su soul, jazz, blues bitno je da ste dobro upoznati s tim ritmom. Za kvalitetu ovog programa je bio zaslužan ritam i jezik. Osim toga jako su bitni učenje, škola i talent – ali najviše slušanje od malena – izjavila je Iva Juras, dirigentica akademskog zbora Vladimir Prelog.

– U ovom jeziku je opće poznata stvar da se koriste klikovi s kojima mi u našem jeziku nismo upoznati, tako se njihova slova c,q i x izgovaraju kroz klikove, a jezik im se zove khoza. Za učenje je potrebno puno vježbe. Kroz program ste mogli čuti mnoge riječi koje se koriste u ovom jeziku —dodala je Ivana Galić.

Jedino što im dalje preostaje je učenje novih ritmova jer, kako i same kažu, velik dio ljepote ovakvog nastupa leži upravo u pokretu i interesantnom vizualnom dojmu. Ako ste propustili ovaj nastup, bez brige, možete ih čuti ponovno 18.ožujka u Hrvatskom glazbenom zavodu.