Home Izdvojeno FOTO U Mraclinu je spaljena rakija uz gastro i zabavnu ponudu za...

FOTO U Mraclinu je spaljena rakija uz gastro i zabavnu ponudu za sve generacije

PODIJELITE
Foto: Katarina Drvodelić

Tradicionalno paljenje rakije u organizaciji KUD Dučec jučer je održano u Mraclinu. Mirisi rakije, kotlovine, finih kolača i zvukovi domaće tamburice odjekivali su Jančetovim gruntom. Okupile su se generacije te je za svaku bilo sadržaja – za najmlađe radionice i igraonice, a za odrasle gastronomska ponuda i svirke tamburaša mladih i starijih iz Mraclina, ali i gostiju iz Novih Perkovaca iz Slavonije.

“Zadnjih godina je običaj paljenja rakije sve slabiji, ljudi sve manje doma imaju domaće šljive i kruške. Iako ih ima koji još to doma rade, sve ih je manje. Ovu manifestaciju smo pokrenuli prije osam godina baš kako bi se ta tradicija održala.”, govori nam Matija Kos, predsjednik KUD-a Dučec.

Veseli ga što im dolaze domaći posjetitelji, ali i posjetitelji iz Velike Gorice, Zagreba i drugih krajeva. “Zanima ih to, osim paljenja rakije tu imamo i gastronomsku ponudu – tu su kesteni s brega, domaći kolači, mraclinska kotlovina, poslužilo nas je još i lijepo vrijeme.”, govori iako priznaje da je veći ‘gušt’ kada za vrijeme pečenja rakije jutro bude maglovito i hladno.

Kako se pali rakija?

Sam postupak do paljenja rakije traje pet do šest tjedana – prvo je branje, spremanje u sanduke, dozrijevanje dok se može zgnječiti rukama i nakon dva tri tjedna se gnječe kruške, pripremaju za vrenje. Vrenje traje tri tjedna i nakon toga dolazi do paljenja rakije. U ta tri tjedna moraju miješati kom svaki dan po nekoliko puta. U taj kom dolazi zdravo voće. Prva se rakija odvaja jer se radi o hlapljivom i štetnom alkoholu. Srednja rakija jačine je 18 – 19 gradi (promila) i ona se degustira i pali, a plaviš, koji kapa zadnji, također se baca. Paljenjem meštar određuje jačinu i kvalitetu rakije. Što je plamen žući, rakija je slabija, a što je plaviji, udio alkohola u njemu je veći.

S obzirom na to da za najmlađe nije rakija, oni su na manifestaciji imali priliku sudjelovati u radionici Josipa Kosa, diplomiranog inženjera strojarstva koji se inače bavi 3D printanjem. Djeca su imala priliku izraditi privjesak u obliku čardaka 3D olovkom, ali se i igrati u šatoru koji je pripremila obitelj Macenić.

Dio je ovo Dučecovih spelancija, posljednjih na otvorenom ove godine. Sljedeće druženje bit će 19. studenog kada će se održati promocija knjige Mladena Štubana “20 godina weba u Mraclinu”.