Home Izdvojeno FOTO Svečano proslavljen jubilarni 200. Matičin četvrtak

FOTO Svečano proslavljen jubilarni 200. Matičin četvrtak

Začetnik projekta, Stjepan Rendulić, predsjednik je Ogranka Matice Hrvatske u Velikoj Gorici. Sve je započelo prije osam i pol godina.

PODIJELITE

Matičin četvrtak, program za koji zna gotovo svaki Velikogoričan, ovog tjedna proslavio je jubilarni 200-i susret. Začetnik projekta, Stjepan Rendulić, predsjednik je Ogranka Matice Hrvatske u Velikoj Gorici. Sve je započelo prije osam i pol godina.

– Teme kroz koje smo prošli su raznolike – od hrvatske povijesti, jezika, kulture, ekologije, tradicije, etnologije i mnoge druge. Uz to smo imali pojedinačna predavanja. Posjetilo nas je puno gostiju, pjesnika, pisaca, raznih sudionika u kulturi te predstavnika mnogih kulturnih ustanova – izjavio je Stjepan Rendulić.

U Muzej Turopolja je samo radi ovog programa došlo 224 gostiju, skoro tisuću gostujućih članova te gotovo šest tisuća posjetitelja. Ovo je odličan primjer baš onoga što je potrebno gradu koji drži do tradicije.

– Već osam i pol godina imamo naše četvrtke te mogu reći bez ikakve lažne skromnosti su pripomogli da u Velikoj Gorici kultura bude obogaćena – dodao je Rendulić.

Svega ovoga ne bi bilo da Muzej Turopolja nije spremno otvorio svoja vrata i omogućio održavanje Matičnih četvrtaka u svojim prostorima, te, kako navodi ravnateljica Muzeja, ovo su tek početni koraci odlične suradnje.

– Matični četvrtak postao je kao kavica u kafiću, samo što umjesto kafića je mjesto okupljanja naš Muzej. Veseli nas što dolaze redoviti posjetitelji te se postiže baš ono što silno volimo – građani i gosti doživljavaju ovaj Muzej kao mjesto u koje se uvijek može otići i u kojem se uvijek može nešto zanimljivo čuti, vidjeti i zabaviti se. Program koji imamo je zaista šarolik i ide od znanstvenih predavanja, promocije glazbenika, kulturno umjetničkih društava i promocije knjiga, a zadovoljava širok spektar ljudi – izjavila je Margareta Biškupić Čurla, ravnateljica Muzeja Turopolja.

Ogranak Matice Hrvatske u Velikoj Gorici trenutno ima 11 programa, a nove ideje neprestano stižu. Cilj ove večeri bio je prisjetiti se prošlosti i dati svemu tome još veći značaj te zahvaliti svim sudionicima koji su obogatili ovaj hvalevrijedan kulturni događaj. Što nas sve čeka, saznajte na idućem Matičinom četvrtku u Muzeju Turopolja.