Home Izdvojeno FOTO Stručnjaci savjetuju: Za početak škole najvažnija emocionalna priprema

FOTO Stručnjaci savjetuju: Za početak škole najvažnija emocionalna priprema

PODIJELITE

Prijelaz djece iz vrtića u školu bila je tema okruglog stola u velikogoričkom Centru za djecu, mlade i obitelj. Kako bi za djecu i roditelje ulazak u osnovnu školu bio čim manje stresan, prilagodba mora početi na vrijeme. Mala Katja dobro zna što će njezini roditelji uskoro morati nabaviti:

– Torbu, knjige, olovke, gumice – ponosno je govorila Katja.

centar-za-djecu-i-mlade-roditelji-4.jpg

EMOCIJE VAŽNIJE OD ZNANJA

Stručnjaci ističu da vrtićku djecu treba društveno i emocionalno pripremiti za školu, što je važnije i od znanja, koja u ostalom stječu u školi.

– Kao prvo, to se postiže zajedničkim radionicama i za djecu i za roditelje. Tu je presudno da dijete ima roditeljsku podršku te spoznaja da nije samo intelektualni razvoj jamac dobrog uspjeha u školi, već različite senzo-motoričke stimulacije, socio-emocionalan razvoj. Krenuti u školu ne zahtjeva samo znanje čitanja, pisanja i računanja, to se i uči u školi – napominje Lidija Rezić iz Udruženja Djeca Prva.

Rezić objašnjava kako roditelji upravo tu često griješe. Očekuju, naime, da vrtić dijete  osposobi za čitanje, pisanje, misleći kako će na taj način lakše provoditi školske dane.

– Upravo se zato radi s njima na tome da dobiju pravu informaciju. Cilj je da se razbije strah od škole te da prijelaz iz vrtića bude što prirodniji – dodala je Rezić.

centar-za-djecu-i-mlade-roditelji-2.jpg

ANA SPREMNA ZA ŠKOLU

Straha od škole nema šestogodišnja Ana. Uvjerava nas kako je ona spremna za školu te da se njoj jako veseli.

– Jako sam sretna što krećem u školu, a škole me nije strah. U nju ću odlaziti zajedno sa mojom prijateljicom Larom – ispričala nam je Ana. Njezina majka ističe kako je roditeljima dragocjena svaka informacija vezana uz početak škole, osobito savjet stručnjaka.

– Kroz ovu radionicu smo vidjeli da trebamo biti uz djecu i s njom puno raditi. Doznali smo i gdje mi kao roditelji griješimo te kako pomoći djeci. To se postiže razgovorom, igrom i naravno davajući ljubav i osjećaje – kazala je Arijana Babić, otkrivši kako su njezini najveći strahovi promet i neoprezni vozači, a da se sve ostale situacije daju savladati.

[print_gllr id=24607]