Home Vijesti FOTO Putem chata mladi mogu potražiti profesionalnu pomoć u svakom trenutku

FOTO Putem chata mladi mogu potražiti profesionalnu pomoć u svakom trenutku

Savjetovanja su individualna i vrlo diskretna tako da se mladi mogu obratiti za pomoć s punim povjerenjem.

PODIJELITE

Savjetovalište za mlade u sklopu Goričkog kluba mladih od danas pruža profesionalnu i stručnu pomoć svim mladima od 15 do 30 godina koji su u potrazi za rješenjem svojih problema. Ponedjeljkom od 12 do 16 sati u prostorijama GKM-a, nakon prethodne prijave na e-mail savjetovaliste.gkm@gmail.com, mladi će moći razgovarati s pedagoginjom Sonjom Jarebicom. Magistrica socijalne pedagogije Jarebica ima 35-godišnje iskustvo u radu s mladima, a prisutna je i u osnovnim i srednjim školama u Velikoj Gorici zadnja dva desetljeća. Upoznata je vrlo dobro s problemima mladih među kojima su najčešći, ističe magistrica, nedostatak razgovora, kako u obitelji, tako i u školi. Sve je manje mogućnosti da se nekome povjere, da iskažu svoje misli, potrebe i osjećaje.

– Oni to više-manje zatomljuju i to uvijek ide kroz oblik ili povlačenja, osamljivanja ili agresivnog ponašanja. Svi smo svjedoci da u Hrvatskoj i dalje imamo dominantno i vrlo prisutno takvo ponašanje. Sve je veći broj obiteljskih problema, teške brakorazvodne parnice, optuživanja, teške bolesti, socijalno-ekonomskih statusa. Djeca su nekada došla na cestu i pričala probleme s vršnjacima. Danas to ne mogu jer je prestiž, osjećaj srama i krivnje izuzetno naglašen. Djeci i mladima je jako važno da sretnu ljude kojima mogu nešto reći – upozorila je Jarebica.Stoga će savjetovanja biti individualna i vrlo diskretna kako bi se mladi mogli obratiti za pomoć s punim povjerenjem.

Osim putem e-maila i osobnih susreta s pedagoginjom, mladi će pomoć moći potražiti i putem chata te u bilo kojem trenutku poslati upit. Dežurne će biti Lucija Lemešić i Lucija Azinović, studentice socijalne pedagogije na Edukacijsko- rehabilitacijskom fakultetu u Zagrebu gdje, između ostalog, uče kako komunikacijskim i socijalnim vještinama raditi s djecom, mladim i odraslima, kako slušati njihove probleme, kako pomoći odgovorima.

– Naša uloga će biti da vodimo online chat putem kojeg nam se mladi mogu javiti. Online ćemo biti dva puta tjedno, srijedom i četvrtkom, preko aplikacije odgovarat ćemo na njihove upite i pružiti im podršku. Kada i nismo online, poruka se automatski ostavlja, a i uvijek mogu poslati mail. Mi ćemo odgovoriti najbrže moguće.Osnivanje Savjetovališta za mlade prepoznao je i Grad Velika Gorica.

– Ovo je jedan od najboljih projekata gdje smo osjetili puls mladih u kojima se pokazala potreba da u svojoj adolescentskoj dobi, na prekretnici života, traže pomoć, ali ne bilo kakvu. U opasnosti su uvijek da dobiju krivi savjet, stoga smo kao Grad Velika Gorica osigurali sredstva da omogućimo GKM-u da uz stručnu i provjerenu pomoć mogu adekvatno odrastati sukladno svojim potrebama, pronalaziti rješenja i shvatiti da svaki problem ima rješenje – rekao je Krešimir Ačkar zamjenik gradonačelnika Velike Gorice.

Nerijetko mladi misle da su njihovi problemi jedinstveni i da se ne mogu riješiti. No razgovorom s vršnjacima i sa stručnim osobama mogu doći do rješenja i uvidjeti da nisu sami te da su problemi s kojima se susreću dio odrastanja.