Home Izdvojeno FOTO Program ‘Igrom do škole’ djecu se uči o njihovim pravima, ali...

FOTO Program ‘Igrom do škole’ djecu se uči o njihovim pravima, ali i obvezama

PODIJELITE

Na Međunarodni dan obitelji, 15. svibnja,  u Centru za djecu, mlade i obitelj predstavljen je program ”Igrom do škole” čiji je nositelj Udruženje Djeca prva. Uz Centar, partneri na projektu su bili Dječji vrtić Velika Gorica i Dječji vrtić Lojtrica, a suradnik Grad Velika Gorica.

Lovro je na radionicama koje se provode u sklopu programa ”Igrom do škole” sudjelovao sedam godina. Potom se, uključivanjem u Dječje vijeće grada Velike Gorice ponovno vratio. To mu je iskustvo, kako je i sam rekao, promijenilo život. – Naučio sam izražavati osjećaje i komunicirati s drugom djecom, nitko u tom krugu nije nikoga osuđivao – rekao je Lovro pred okupljenim roditeljima, djecom, i predstavnicima ustanova koje surađuju na ovom programu.I mama Šida iz Velike Mlake ima samo riječi hvale za sve ono što je prošla zadnjih šest godina pohađajući ovaj program. – Kad ideš tamo, osjećaš se kao doma. Imam dvoje djece. Moj sin je morao ići u Suvag, bio je povučeno dijete, no sada je on drugo dijete. Ovdje dobijemo sve informacije, odgovore na pitanja, sve što nas muči, bilo u vezi djece ili obitelji, tete nam daju savjet, smjernice, to u životu puno znači. Tu imamo kome izraziti svoje osjećaje. Mama Olivera u igraonice dolazi dvije godine – Ondje kvalitetno provodimo vrijeme, dolazimo s radošću. Oni su nam velika podrška, tu smo našli svoju drugu obitelj.

Ivona Šestok ide u peti razred Osnovne škole Jurja Habdelića. Na radionicama joj je kaže, bilo lijepo jer je učila o pravima i obvezama djece, pa je iskoristila priliku upozoriti svoje vršnjake da više paze jedni na druge – Kada je odmor učenici puno trče hodnikom i strah me otići do toaleta jer ja sam dosta niska pa me mnogi u tom pretrčavanju mogu udariti laktom u glavu. Voljela bih kada bi bili pažljiviji. Udruženje ”Djeca prva” već dvadeset godina provode program namijenjen djeci i njihovim roditeljima. Održavaju igraonice u kojima roditeljima mogu vidjeti što sve djeca mogu raditi i što se sve može s djecom raditi, razvijaju se komunikacijske vještine među djecom, a uči ih se i o njihovim pravima da izraze svoje stavove, svoja mišljenja i da se ukaže na pravo djeteta da sudjeluje. Također ih se uči o njihovim obvezama i odgovornostima jer je cilj od malih nogu stvarati odgovorne građane.

U drugom dijelu radionica uključeni su i roditelji, radi se na osnaživanju njihovih uloga i vještina. Treći dio odnosi se na suradnju s lokalnom zajednicom, a to je u Velikoj Gorici vidljivo kroz uključivanje Centra za socijalnu skrb, Centra za djecu, mlade i Obitelj, vrtića Velika Gorica i Lojtrica te Dječjeg vijeća.– Program ”Igrom do škole” namijenjen je djeci, od tri godine do polaska u školu, te njihovim roditeljima. Tu se polaznici educiraju o pravima djece i pravu na sudjelovanje tako da djeca dobiju sliku kako mogu doprinijeti lokalnoj zajednici i što mogu od nje dobiti i isto tako i od škole. Ove godine smo uključili i Dječje vijeće Grada Velike Gorice u program tako da su provedene zajedničke radionice – rekla nam je Nikolina Dubravac, predstavnica Udruženja ”Djeca prva”.

Program se provodio uz financijsku podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja.