Home Izdvojeno FOTO Predstavljeno jesensko izdanje časopisa “Žir”

FOTO Predstavljeno jesensko izdanje časopisa “Žir”

PODIJELITE

Održana je promocija 64. broja časopisa “Žir”, koji na 40 stranica donosi likovne radove, viceve, križaljke, enigmatiku, pjesme i prozu. Časopis košta simboličnih šest kuna, a u njemu su objavljeni radovi djece iz Osnovnih škola Grada Velike Gorice i općina Pokupsko, Kravarsko i Orle.

– Zastupljenje su, već stare, dobro poznate teme u rubrikama moja obitelj, moja domovina, kućni ljubimci, napiši jednu ljubavnu, enigmatika, humor te jesen i zima, s obzirom da je ovo jesensko-zimski broj – ispričala nam je Mirjana Marković, urednica časopisa “Žir”.

zir-promocija-2016-18Bilo je izvrsnih radova koji su pristigli izvan rokova i oni, na žalost, svoje mjesto nisu mogli naći u ovome broju. Svake godine uredništvo dobiva sve više radova, a ove godine više nego ikad s obzirom da od prošle godine goričko područje ima još jednu školu. Pitali smo urednicu kako iz mnoštva radova izabere najbolje.

– Na žalost, teško je izabrati. Pazimo da budu zastupljene podjednako otprilike sve naše Osnovne škole, zajedno s područnim školama, da se ne ponavljaju djeca koja su bila prijašnjih godina koliko god to možemo pratiti, ali i da budu zastupljeni svi razredi, od prvog do osmog – objasnila je Mirjana Marković.

zir-promocija-2016-19U Slastičarnici Memy okupio se veliki broj osnovnoškolaca koji su recitirali svoje radove. Jako zanimljiva priča, koja je imala inspiraciju u osobnom iskustvu, dobila je mjesto u ovom broju časopisa. Njezin autor je Antonio Detelić, a ovo je prvi put da je neka njegova priča objavljena u “Žiru”.

– Priča je o tome kako sam čitao lektiru uz muziku i kako se nisam koncentrirao što čitam pa sam dobio jedinicu. Onda sam morao čitati tri dana, onako na brzinu, tako da ispravim i dobijem dobru ocjenu – ispričao je Antonio Detelić, učenik 6.a razreda Osnovne škole Vukovina čiji je rad “Prekršeno obećanje” dobio veliki pljesak publike.

zir-promocija-2016-17U ovom broju časpopisa objavljeni su i radovi dvije prijateljice – Antonije Trumbetaš i Ive Karačić. One su učenice 4. razreda Osnovne škole Nikole Hribara iz Donje Lomnice.

Antonija je napisala rad “Jesenski monolog”. – Nitko mi nije pomogao, napisala sam ju u školi. Osjećala sam se ponosno kada sam ju napisala – ispričala je Antonija Hribar, učenica četvrtog razreda.

zir-promocija-2016-1Iva je svoj pjesnički talent pokazala u pjesmi “Dan kruha”. – Meni je bilo super. Sama sam pisala, isto u školi. I osjećala sam se super kada sam saznala da je završilo u Žiru – rekla je Iva Karačić, učenica četvrtog razreda.

Ove osnovnoškolke nisu pokazale tremu niti pred kamerama te su svoje radove ponovno recitirale ekipi Kronika Velike Gorice. Tremu nisu imali niti svirači Umjetničke škole Franje Lučića koji su izveli nekoliko glazbenih brojeva.

zir-promocija-2016-15Novosti vezane uz časopis “Žir” ispričala nam je urednica. Naklada lista je tisuću primjeraka, a sljedeće godine to bi se moglo promijeniti. – List košta simboličnih šest kuna. Prodaje se isključivo u školi i s obzirom da smo primijetili da se u posljednjih godinu, dvije uvijek traži broj više, mislim da ćemo nakladu od tisuću primjeraka morati malo pojačati na proljeće – rekla je Mirjana Marković.

64-zirDjeca koja su recitirala i čiji su radovi objavljeni u ovom broju časopisa dobila su kupon koji mogu zamijeniti za dvije ulaznice u Kinu Gorica te na poklon knjigu. Kuponi se mogu iskoristiti za vrijeme zimskog raspusta od 2. do 8. siječnja u prijepodnevnim satima.

[print_gllr id=61558]