Home Izdvojeno FOTO Predstavljena zbirka Galerije Galženica povodom 40. godine rada

FOTO Predstavljena zbirka Galerije Galženica povodom 40. godine rada

U fundusu se nalaze umjetnine koje bi bez problema mogle stajati u nacionalnim muzejima, a predstavljen je i lokalni umjetnik Mladen Mikulin

PODIJELITE
Foto: Katarina Drvodelić

Galerija Galženica u četvrtak je proslavila posebnu jubilarnu 40. godišnjicu rada. Kao jedna od najcjenjenijih galerija na ovom području, predstavila radove iz fundusa koji su prikupljani od početka rada Galerije.

Prvi voditelj galerije, u periodu od 1980. do 2001. je bio povjesničar umjetnosti Radovan Vuković. Naslijedio ga je povjesničar umjetnosti i kustos Klaudio Štefančić koji je do ove godine obnašao tu dužnost. Njega je naslijedila kustosica Antonia Vodanović koja nam je s veseljem ispričala što se sve na ovoj izložbi može vidjeti. Velikogoričani fundus nisu imali prilike vidjeti posljednje 24 godine.

S lijeva na desno: radovi Jadranke Fatur i Predraga Lešića

“Galerija je dobila darivanje 22 umjetnine od 13 renomiranih hrvatskih umjetnika koji su ovdje zastupljeni. To je bio inicijalni fundus koji se nastavio graditi. Zahvaljujući Radovanu Vukoviću taj fundus se upotpunjavao, to su obično bili darovi ili nekakvi otkupi. Imamo dosta radova iz suvremene umjetnosti koji su dosta značajni. Fundus je premalo prezentiran, ne samo velikogoričkoj publici nego i širok. Samo je jednom bio prezentiran u sklopu izložbe i to 1996. godine u sklopu 15. obljetnice Galerije.”, govori nam Vodanović.

Umjetnine koje bi mogle stajati u nacionalnim muzejima

Plakat Borisa Bučana

Fundus je skupina umjetnina koje pokazuju sve vrijedne radove koje Galerija čuva i baštini. Kako nam govori, neke od tih umjetnina mogle bi stajati u nacionalnim muzejima zbog njihove vrijednosti. Tako je istaknula neke zaista posebne. 

“Među najvrednijim radovima spada šest plakata Borisa Bučana iz 1990. i 1991. godine, a ovdje su izložena dva. Imaju izuzetnu vrijednost. On je uveo novinu u grafičkom dizajnu, do tada se nisu radili plakati toliko velikog formata, teško da ćete i danas vidjeti takve plakate. Oni su bili avangardni i uveli su novi odnos promatrača i plakata u javnom prostoru. Boris Bučan je inače autor koji je zastupljen u stalnom postavu Muzeja moderne umjetnosti u New Yorku što je jako velika stvar.”, govori nam kustosica Antonia Vodanović.

Skulpture lokalnog umjetnika Mladena Mikulina

Izložba je podijeljena na nekoliko elemenata, a većina radova prikupljena je u periodu od 1980.-ih i 2000.-ih godina. Od lokalnih umjetnika prezentirani su radovi, točnije dvije skulpture iz 1980.-ih Mladena Mikulina.

Uz to je istaknula i grafike Miroslava Šuteja, radove Jadrane Fatur, Vinka Fištera, Marijane Muljević, Eugena Kokota, Ive Šebalja, Nives Kavurić Kurtović, Josipa Biffela, Stanka Posavca, Ferdinanda Kulmera, Vladimira Blažanovića, Vatroslava Kuliša, Slavka Peršića…

Izložba ostaje otvorena sve do 15. siječnja.