Home Izdvojeno FOTO Održane su 16. Dječje igre u Buševcu

FOTO Održane su 16. Dječje igre u Buševcu

Bacala se potkova, povlačilo se uže i skakalo u vreći.

PODIJELITE

Djeca iz pet kulturno-umjetničkih društava iz Hrvatske okupila su se u subotu u Buševcu na 16. Dječjim igrama. Sa svojim folklornim programom svi su se predstavili na pozornici, a potom je uslijedilo natjecanje u starinskim igrama. Bacala se potkova, povlačilo se uže i skakalo u vreći.

– Plesali smo, volim folklor, igrali smo skakanje u vrećama, malo potkova, povlačenje užeta. Pobijedila sam u skakanju u vrećama, baš mi je bilo lijepo – rekla nam je nakon pobijede Klara Cvetković iz KUD-a ”Velika Mlaka”. Goran i Jura iz OSS-a Buševec jako vole folklor, a otkrili su nam i zašto. – Plešemo, nastupamo, ići ćemo još negdje sljedeću subotu i tako dalje. Mi smo danas ovdje plesali i pjevali i svašta nešta, a neki su svirali.Djeca su došla i iz Banove Jaruge, Vrbovca i iz Jezera na Murteru. I ove godine Dječje igre organizirao je OSS Buševec, a u pripremama je pomagala Karmen. – Igre organiziramo da se druže svi, da se lijepo upoznaju, da znaju što su stari naši igrali prije kada nije bilo tehnologije i kako je to sve bilo u starije doba.– Svakako razlog je da se ne zaboravi tradicija, prvenstveno da se potakne što više djece na sudjelovanje u folkloru. Danas je folklor marginaliziran što se tiče djece i sve ih manje pristupa u folklornim sekcijama u drugim krajevima. Što se tiče Buševca, kod nas na sreću nije takva situacija. Okupljanjem velikog broja djece ovdje potičemo rad djece u folkloru i naravno očuvanje kulturne baštine, da i djeca prenose dalje našu kulturnu baštinu, ne samo kroz ples i pjesmu već i kroz starinske dječje igre – rekla nam je Maja Kovačević, voditeljica dječjih sekcija OSS-a Buševec.

Djeca su doista uživala u subotu u Buševcu u druženju, igri, pjesmi i plesu, te su pokazala da su im starinske igre i danas itekako zanimljive.