Home FOTO VIJEST FOTO Obilježeno Bartolovo i postavljen klopotec u Kostanjevcu

FOTO Obilježeno Bartolovo i postavljen klopotec u Kostanjevcu

Klopotci bi, kako kažu iz Udruge vinara i vinogradara 'Grozd', prema vjerovanju trebali ptice odvraćati od posjeta u vinogradima

PODIJELITE
Foto izvor: Udruga vinogradara i vinara Grozd/web

Još jedna vinogradarska godina polako ide kraju, a klopotec u vinogradarskoj tradiciji označava službeni početak dozrijevanja grožđa i završetak prskanja vinograda tj. kad bobice postaju mekane i slatke. Postavili su ga i u Kostanjevcu članovi Udruge vinogradara i vinara ‘Grozd’.

Zrelo grožđe poslastica je i za ptice pa se tradicionalni obred puštanja klopoca ¨u pogon¨ obavlja u mjesecu kolovozu i to najčešće na blagdan Sv. Lovre 10. kolovoza i Sv. Bartola, 24. kolovoza.

Postala je to tradicijska i etnološka znamenitost ukorijenjena prije svega u sjeverozapadnim dijelovima Lijepe naše, a udomaćila se i kod velikogoričkih vinogradara.

– Družina z brega Jajtine obavila je to za Lovrekovo, a članovi Upravnog i Nadzornog odbora Udruge vinogradara i vinara Grozd za Bartolovo i to nešto skromnije. Ove u Vukomeričkim goricama vegetacijski kasnije, problematične i slabije vinogradarske godine, klopotce koji bi prema vjerovanju trebali ptice odvraćati od posjeta u vinogradima ćemo čuti sporadično sve do kraja rujna, kada će vjerojatno završavati berbe kasnijih sorti grožđa – kazali su iz Udruge vinogradara i vinara ‘Grozd’.