Home Izdvojeno FOTO Ne želite kemiju? Pogledajte kako prirodno obojati jaja

FOTO Ne želite kemiju? Pogledajte kako prirodno obojati jaja

PODIJELITE
Foto: Dario Drvodelić

Jedan od najpoznatijih tradicionalnih načina pripremanja pisanica je bojanje jaja ljuskama od luka. Za to nam je potrebno: Lonac u kojem ćemo kuhati i bojati jaja, ljuske od luka, travke raznih uzoraka, stare najlonke ili gaza, konac – i naravno jaja!

Pisanice-1.jpg

Nekoliko sati prije kuhanja jaja, u lonac stavimo ljuske od luka i zalijemo vodom da se dobro namoče. Travke koje smo ubrali možemo namočiti vodom, kako bi lakše prionule uz jaje. Preko ruke razvučemo najlonku i jaje sa travkom okrenemo prema dlanu, zamotamo jaje u najlonku i zavežemo koncem.

Tako pripremljena jaja stavimo u lonac sa ljuskama od luka te kuhamo do željene čvrstoće, odnosno boje. Popuca li ljuska jaja za vrijeme kuhanja, to nije problem jer je ovaj način bojanja ekološki i potpuno bezopasan. Ako su jaja kuhana, ali nam nijansa boje nije dovoljno jaka, možemo maknuti lonac sa vatre i jaja ostaviti još neko vrijeme u vodi, kako bi poprimila željenu boju.

Pisanice-5.jpg

AutotimGotova jaja vadimo iz vode i dok su još topla – skidamo ih iz zamotuljka i uklanjamo travku. Nemojmo čekati da se travka osuši jer će se teško skinuti s površine jajeta. Kada se pisanice posuše, premažemo ih jestivim uljem radi ljepšeg sjaja.

Osim bojanja travkom, površinu jajeta možete i prethodno ispisati voskom. Ako nemate vremena ili materijala za ovakvo ukrašavanje, jaja možete samo obojiti u ljuskama luka, a kasnije nožićem ostrugati razne uzorke na površini.

Ovakav način bojanja može biti zabava za cijelu obitelj. Samo pratite uputstva i uživajte!

[print_gllr id=23195]