Home Izdvojeno FOTO Ne želite kemiju? Pogledajte kako prirodno obojati jaja

FOTO Ne želite kemiju? Pogledajte kako prirodno obojati jaja

PODIJELITE

Jedan od najpoznatijih tradicionalnih načina pripremanja pisanica je bojanje jaja ljuskama od luka. Za to nam je potrebno: Lonac u kojem ćemo kuhati i bojati jaja, ljuske od luka, travke raznih uzoraka, stare najlonke ili gaza, konac – i naravno jaja!

Pisanice-1.jpg

Nekoliko sati prije kuhanja jaja, u lonac stavimo ljuske od luka i zalijemo vodom da se dobro namoče. Travke koje smo ubrali možemo namočiti vodom, kako bi lakše prionule uz jaje. Preko ruke razvučemo najlonku i jaje sa travkom okrenemo prema dlanu, zamotamo jaje u najlonku i zavežemo koncem.

Tako pripremljena jaja stavimo u lonac sa ljuskama od luka te kuhamo do željene čvrstoće, odnosno boje. Popuca li ljuska jaja za vrijeme kuhanja, to nije problem jer je ovaj način bojanja ekološki i potpuno bezopasan. Ako su jaja kuhana, ali nam nijansa boje nije dovoljno jaka, možemo maknuti lonac sa vatre i jaja ostaviti još neko vrijeme u vodi, kako bi poprimila željenu boju.

Pisanice-5.jpg

AutotimGotova jaja vadimo iz vode i dok su još topla – skidamo ih iz zamotuljka i uklanjamo travku. Nemojmo čekati da se travka osuši jer će se teško skinuti s površine jajeta. Kada se pisanice posuše, premažemo ih jestivim uljem radi ljepšeg sjaja.

Osim bojanja travkom, površinu jajeta možete i prethodno ispisati voskom. Ako nemate vremena ili materijala za ovakvo ukrašavanje, jaja možete samo obojiti u ljuskama luka, a kasnije nožićem ostrugati razne uzorke na površini.

Ovakav način bojanja može biti zabava za cijelu obitelj. Samo pratite uputstva i uživajte!

[print_gllr id=23195]