Home Izdvojeno FOTO Na inicijativu velikogoričke arhitektice, Galerija Galženica dobila dječji kutak

FOTO Na inicijativu velikogoričke arhitektice, Galerija Galženica dobila dječji kutak

Kutak je inspiriran arhitektom Stjepanom Planićem, a rado ga koriste djeca i odrasli

PODIJELITE
Foto: Galerija Galženica

U Galeriji Galženica trenutno traje izložba o stanovanju u Velikoj Gorici koja je sada dobila poseban kutak za djecu! Na inicijativu velikogoričke arhitektice Kristine Vujice, dizajnerica Ivana Reić je ispod stubišta galerije osmislila dječji kutak za odmor, igru, razonodu, crtanje, kreativnost, slobodu…

Kutak je inspiriran arhitektom Stjepanom Planićem, a iz Galerije javljaju da ga djeca rado koriste, no pronađe se i koja odrasla osoba kojoj se svidi ideja pa prouči o čemu se radi. “Iako je trebao biti samo privremena instalacija u prostoru, odlučili smo ga zadržati još neko vrijeme kao neformalni prostor unutar izložbenog, gdje djeca mogu šarati po zidovima, kreativno se izražavati, crtati, učiti, družiti se…”, dodaje voditeljica Galerije, Antonia Vodanović, na njihovim društvenim mrežama.

Donaciju podne sportske obloge dala je tvrtka Gerflor Adriatic d.o.o., arhitektica Kristina Vujica je osmislila ideju i imala inicijativu, a dizajnerica Ivana Reić je provela i osmislila kutak.

Kutak je inspiriran riječima arhitekta Stjepana Planića i njegovim promišljanjem kulture stanovanja: “Naročito mi je drago da sam pojam sobe za dijete jako izdvojio jer se obično znalo reći: ‘Pa dobro, pa on može spavati u blagovaonici.’ Ja sam rekao ne. Ne, u mojim novim zgradama dijete će dobiti makar najmanju kabinu. Cijela velika briga i težnja da se stvori bolji život čovjeka u domu i radionici u načelu nije rješiva ako svako dijete ne dobije ako ne sobu, onda bar kabinu kao u spavaćim kolima, ali opet ne s krevetima jedan iznad drugoga, nego samo za sebe tako da se može u miru posvetiti zadaćama i učenju. Takva kabina za dijete osim učenja i studiranja rješava stvaranje osobnosti…” (Stjepan Planić, Zagreb, listopad 1980.)