Home Tradicija FOTO Mad Max pobjednik 109. Turopoljskog fašnika, oduševili i Superjunaci

FOTO Mad Max pobjednik 109. Turopoljskog fašnika, oduševili i Superjunaci

PODIJELITE

Vrhunac 109. Turopoljskog fašnika, Velika povorka, pokazala je svu maštu sudionika kojima nisu smetali ni kiša ni snijeg. U subotu je njih nekoliko stotina maskiranih prošlo Zagrebačkom ulicom. Oduševili su svi, a pobjeda je ove godine otišla u Pavučnjak kod Samobora. Zahvaljujući uigranosti i suradnji čak 120 sudionika ove skupine, njihov Mad Max bio je nepobjediv.

– Pripremamo se dva mjeseca otprilike, ima nas 120, tu su svi ubrojani: od mažoretkinja, gimnastičarki, stariji koji su već u mirovini i mladi na kojima svijet ostaje. Za njih se to najviše i radi – rekao nam je Darko Bićanić iz Pavučnjak te dodao kako će i ove godine, osvojene nagrade iskoristiti za odlazak na izlet po Hrvatskoj.Drugo mjesto osvojili su Ribničani i njihova Fašnička skupina Žir sa svojim Superjunacima u akciji, dok je treće mjesto pripalo Dječjem vrtiću Žirek koji se predstavio s temom “Obećana zemlja”.

– Savršen Pavučnjak nam se sviđa i naš vrtić iz Gorice. Bilo je savršeno kao i svake godine – rekla nam je Vesna. I maloj Katji i Nikoli svidjelo se na fašniku. – Meni su bili najbolji superjunaci, bilo je ludo – otkrio nam je Nikola, dok se Katji svidjela Super Girl.U Veliku Goricu stiglo je i Pusno društvo Cuklar iz Čabra. – Ovdje smo nekih 200-tinjak kilometara, podržavamo ovu manifestaciju desetak godina i dolazimo zbog društva i zabave. Sve maškare su uvijek dobre, mi nikad ne sudimo prema broju. Bit je da se svi zabavljaju. Maškarama se tjera zima u Gorskom kotaru, ali mi smo ju izgleda dozvali jer evo pada snijeg – rekao nam je Damir.

U Velikoj povorci bilo je i domaćih skupina. Lomničani su se predstavili sa zanimljivom temom. – Naša tema su bili gradski bazeni, imali smo miss bazena, znamo da se u gradu garde bazeni i tako nam je došla ideja, iako ej zima, mi smo predstavili ljeto, obukli smo se ljetno, za bazen s rekvizitima – rekao nam je Mijo Japundžić iz KUD-a Nova zora, Donja Lomnica.– Svi su naučili da na fašniku treba ostvariti puno elemenata: od koreografije, moraju biti oslikana lica, dobri kostimi, alegorijska kola koja se pojavljuju. Naše grupe su kroz godine naučile kako se trebaju maskirati. Drago nam je da je ove godine Pavučnjak iz Samobora bio kod nas. Stvarno su bili izuzetni. Od Samoboraca smo učili u ovih 20 godina i tu suradnju treba posebno cijeniti. Fašnik je sve zanimljivija turistička atrakcija, svi gradovi nastoje organizirati svoj fašnik, Velika Gorica ima svoju tradiciju, treba ovako nastaviti – rekla je Milada Mesarić, direktorica TZ Velika Gorica.I gradonačelnik Dražen Barišić zadovoljan je kako je protekao 109. Turopoljski fašnik.

– Gledajući kao na tradicija fašnika koji traje preko jednog stoljeća, to je društveni događaj koji za Veliku Goricu puno znači početkom godine. Svake godine ima nešto novoga, a ove ima puno toga, a iako je loše vrijeme, jako smo zadovoljni. To se širi na nekoliko dana. Imali smo fašnički bal koji će biti svake godine sve bogatiji i bolji, imali smo bal prosvjetara, pozivamo i druge sektore društva da i oni organiziraju svoje fašnike. Poticat ćemo fašnike i po mjesnim odborima, htjeli bismo komunicirati da ima što više domaćih grupa.Zaduženi za vođenje programa i održavanje dobre atmosfere bili su Drele i Vid uz princa Fašnika, dok su za glazbeni dio u fašničkom šatoru bili zaduženi Grupa Pirati i Tamburaški sastav Harmonija, a večer je završila koncertom Miroslava Škore.

Kako je bilo na 109. Turopoljskom fašniku, pogledajte u velikoj fotogaleriji.

foto: Mario Žilec