Home Izdvojeno FOTO Jedno s prirodom – Turopoljska udruga skauta organizirala logorovanje

FOTO Jedno s prirodom – Turopoljska udruga skauta organizirala logorovanje

PODIJELITE

Turopoljska udruga skauta prošlog ponedjeljka, 18. srpnja, krenula je na trinaestodnevno logorovanje na Cerovski vrh. U šatorima se okupilo čak 58 članova koji su svakog dana imali zanimljiv program uz učenje i radionice.

– Ovo je peto logorovanje, do sada smo išli s drugim odredima dok smo još učili i mi sami. Sada nas ima dovoljno i organiziranje ljetnih izviđačkih logorovanja postalo nam je rutina. Ove godine smo u našem kraju što je bio poticaj za još veći odaziv. Ovo je najbrojnije logorovanje do sada i jako smo zadovoljni. – rekao nam je Predsjednik Turopoljske udruge skauta Alen Konjević.

Turopoljska udruga skauta (21)

Kako navodi Konjević, susretljivost samouprave, DVD-a, Grada i VG Vodoopskrbe puno im je pomogla. Odlaskom na Cerovski vrh, osim s prirodom upoznali su djecu s kulturom, tradicijom i poviješću ovog kraja. U sklopu logorovanja organizirani su i izleti. Tako su djeca bila u dva posjeta Kupi gdje su se kupali te vidjeli biotoplanu u Pokupskom kao i ratni put na području Pokupskog. Posjetili su i šumu gdje su ih šumari učili o flori i fauni šumskog svijeta. Za vrijeme našeg posjeta Cerovskom, izviđačice su uhvatile zanimljiv ulov, ženku jelenka.

– Pronašle smo ju na cesti dok smo hodale, a sada ćemo ju pustiti. Znamo da je žensko jer ima male kljove, a to smo saznale kad smo jučer bile kod biologa. Svašta su nas naučili. – rekle su nam djevojčice.

Turopoljska udruga skauta (2)

Ovogodišnje logorovanje programski je osmislio Mario Dilberović, dugogodišnji skaut, a u provedbi programa koji je morao biti dovoljno interesantan djeci pomogli su mu ostali skauti. Među sudionicima ovog logorovanja velik je broj onih kojima je ovo tek prvo logorovanje, ali i prvo izdvajanje iz obitelji. Zbog toga su već prvi dan imali nekoliko suza. Bez obzira na to, djeca se ne mogu odlučiti koja im je aktivnost na logorovanju draža.

–  Imam tri prijatelja u šatoru i našao sam curu ovdje. Ali odustala je od logora, fali joj mama. Sada tražim novu curu. – rekao nam je Josip, 9 godina.

– Radimo svakakve igre, radionice, pjevali smo pjesmice, išli smo u šumu i lijepo nam je. U logoru je stvarno lijepo, sviđa mi se što imamo puno igara i tjelovježbi, puno se zabavljamo s prijateljima. Navečer je isto lijepo jer moramo smisliti igrokaze i radionice. Kukci nam ne ulaze u šatore, lijepo je spavati u prirodi ali uvijek moramo pospremiti da nam šatori budu uredni. Najteže je pospremati šator, a najljepše je kad radimo svakakve radionice s glinamolom za roditelje. – ispričale su Melita, Inja i Dalia.

Turopoljska udruga skauta (5) Turopoljska udruga skauta (16)

Osim izleta na Kupu i u Pokupsko, djeca su imala zanimljivu večer s astronomi koji su ih učili o zvijezdama. Turopoljska udruga skauta je ovogodišnje logorovanje posvetila Rimljanima i njihovoj srednjovjekovnoj kulturi i božanstvima te su zato i patrole dobile imena po rimskim bogovima i božicama: Venera, Minerva, Jupiter, Saturn, Mars i Fortuna.

Kako bi se održala dobra atmosfera i poštovanje među djecom, voditelji su osmislili novčiće za nagradu i kaznu. Djeca mogu osvojiti srebrne i zlatne rimske novčiće aktivnim sudjelovanjem na radionicama, pomaganjem u kuhinji, održavanjem urednosti svojih šatora te pohvalama voditelja aktivnosti. Novčići se zarađuju na veliko, ali i gube za svaku ‘nepodopštinu’.

Turopoljska udruga skauta (22) Turopoljska udruga skauta (11)

– Djeca su podijeljena u jata i patrole tako da se godišta ne miješaju – natječu se veći protiv većih, manji protiv manjih. Jedni drugima pomažu i nadopunjuju se. Oni će iz ovoga dobiti životnu lekciju radi življenja 13 dana s ljudima od kojih ne možete pobjeći. Mi uvijek kažemo, kad završiš u parku s prijateljem, potučeš se i odeš doma, ne moraš ga vidjeti iduća tri dana. Ovdje moraš leći s njim u šator i reći mu dobro jutro i sjesti za stol s njim. Trudimo se naučiti ih štednji vode i struje, da pomažu jedni drugima. – dodao je Mario.

Izviđači se danas vraćaju sa svog logorovanja puni priča i doživljaja koje samo čekaju da budu ispričane.

[print_gllr id=52686]