Home Izdvojeno FOTO Inovativni srednjoškolci: Evo zašto će Tursolar pete generacije imati pedale

FOTO Inovativni srednjoškolci: Evo zašto će Tursolar pete generacije imati pedale

PODIJELITE

Učenici Srednje strukovne škole predstavili su četvrtu generaciju Tursolar vozila, namijenjenog osobama s poteškoćama u kretanju. Vozilo je pogonjeno strujom, ne emitira štene plinove i buku, pa se može koristiti u zatvorenim prostorima i pješačkim zonama. Učenici su vozilo izrađivali na praktičnoj nastavi tijekom ove školske godine. U izradi vozila koristili su isključivo stare dijelove, koje su dobili od goričkih obrtnika.

– Vozilo je sastavljeno od dva stara električna skutera, čije smo dijelove u potpunosti iskoristili. Jedino su akumulatori novi jer stari nisu bili upotrebljivi – rekao je Luka Tadić, učenik 1. razreda.

prilog-el-bozila_5.jpg

VELIKI ISKORAK MLADIH INOVATORA

Autolakirnica Brkić

Tursolar vozila prolazila su veliku transformaciju kroz generacije, pa je prvo vozilo bilo tek drveni romobil pokretan starom akumulatorskom bušilicom. Druga generacija bilježi značajan iskorak, na Izložbi inovacija mladih predstavljaju metalni romobil koji osvaja i simpatije dekana Strojarskog fakulteta u Zagrebu. Romobil za pogon koristi isključivo sunčevu energiju, tako da fotonaponski generator cijelo vrijeme puni akumulator.

– Nakon toga došlo je sljedeće vozilo Tursolar treće generacije, koje je financirano sredstvima Europske unije, u sklopu projekta čiji je nosilac bila Tehnička škola Sisak. U projektu su sudjelovali učenici pet strukovnih škola iz Zadra, Osijeka, Siska, Kutine i Velike Gorice – pojasnio je mentor Igor Vujičić.

prilog-el-bozila_19.jpg

NOVI TURSOLAR ŠTEDJET ĆE ENERGIJU

Kako bi se uštedjela električna energija potrebna za pokretanje vozila, Tursolar pete generacije koristit će pedale, a nakon toga struju iz fotonapona i akumulatora. Novost je uvođenje regenerativnog kočenja, zahvaljujući kojemu će elektromotor silu kočenja pretvoriti u električnu energiju.

– Vozilo će biti tretirano kao bicikl s pomoćnim motorom, te će se smjeti kretati pješačkim zonama. Pitanje je dana kada ćemo u Velikoj Gorici imati pješačku zonu od Placa do Robne kuće, a tada će se po centru moći voziti samo ovakvim vozilima – kazao je Vujičić.

[print_gllr id=25863]