Home Gospodarstvo FOTO Evo što se sve gradi i uređuje u Velikoj Gorici

FOTO Evo što se sve gradi i uređuje u Velikoj Gorici

PODIJELITE
Foto: Mario Žilec

Gradonačelnik Dražen Barišić sa suradnicima je tijekom prijepodneva obišao građevinske radove u Velikoj Gorici. Prvo je posjetio Podbrežnicu gdje se uređuje Zadarska ulica.

– Za uređenje 450 metara uložit će se 650 tisuća kuna. To je žila kucavica ovoga naselja. Uređenjem Zadarske omogućit ćemo siguran prolazak našim sugrađanima. Ta ulica generira sliku uređenog naselja Podbrežnice do koje nam je jako stalo – rekao je gradonačelnik.

PODBREŽNICA ĆE DOBITI JOŠ JEDNE URBANE VRTOVE

Najavio je i otvaranje novih urbanih vrtova u Podbrežnici na proljeće, a intenzivno se traži lokacija i za kombinirano igralište. Naselje Podbrežnica izgrađeno je prije 40-ak godina i u njemu danas živi oko 1 900 stanovnika.– Naše naselje pripada Gradskoj četvrti Miljenko Granić, najvećoj u Velikoj Gorici. Podbrežnica je najveće naselje u toj četvrti, a nedavno nam je i uređen prostor. Obnovili smo sve iznutra, uredili smo ovih dana hidroizolaciju samog krova jer je vlažilo i prokišnjavalo. Nas iz mjesne samouprave uvijek veseli kad se rade ovakve stvari, kad se uređuju ulice, dječja igrališta, kada se postavljaju klupe. To je na korist naših građana – rekao je Ivica Kolarec, predsjednik Gradske četvrti ‘Miljenko Granić’. Radovi na uređenju Zadarske ulice trajat će oko dva tjedna.

UMJESTO ZET-ove GARAŽE IMAT ĆEMO JOŠ JEDNO GRADSKO PARKIRALIŠTE

Pri kraju su i radovi na uređenju parkirališnog prostora iza robne kuće. Danas je ondje postavljen prvi dio asfalta. Za uređenje je utrošeno je oko 600 tisuća kuna, a u konačnici će na novouređenom parkiralištu biti 70-ak parkirnih mjesta i nova prometna signalizacija.– Prvu fazu od 2,5 tisuće kvadrata s prilaznim cestama obnovit ćemo u potpunosti i napraviti malo komotnije parkiralište. Iseljenjem ZET-ove garaže nadamo se da ćemo napraviti i susjedno, preko puta Zagrebačke ulice, još jedno gradsko parkiralište.

SPOMEN OBILJEŽJE NEKADAŠNJEM IGRALIŠTU RADNIKA – GRADONAČELNIK POZVAO MLADE UMJETNIKE DA DAJU SVOJ DOPRINOS

U planu je i postavljanje spomen obilježja kao podsjetnik na nekadašnje nogometno igralište Radnika koje se nalazilo upravo ovdje. Priliku da daju svoj doprinos uređenju ovog prostora u središtu grada dobit će i mladi umjetnici koje je gradonačelnik pozvao da se jave u Gradsku upravu.

– Uredit ćemo prostor jednim novim dizajnom, označit ćemo da je ovdje nekada bilo nogometno igralište prigodnim spomen obilježjem . Pozivam grafitere da uredimo ova leđa garaža da imamo bolju atmosferu na samom parkiralištu. Grad će organizirati i platiti sve troškove stoga pozivam mlađe umjetničke duše da se izraze i neka se slobodno jave u našu Gradsku upravu. VG Komunalac, koji je izvođač radova, dovršit će uređenje parkirališta u ponedjeljak.

DRUGO LICE NASELJA 8. MART

U naselju 8. mart traje energetska obnova zgrade u Tomaševićevoj 4. Ondje će do 1. svibnja stanari imati novu izolacijsku fasadu, ali i uštede na svojim kućnim budžetima.

– Ova zgrada imat će 76 posto uštede na energiju za grijanje i hlađenje stambene zgrade. Investicija je oko 900 tisuća kuna, a 40 posto je iznos subvencije Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Zanimljivo je da smo u ovom kvartu vratili izvornu boju na ovoj zgradi, a tako ćemo vratiti i na drugim zgradama u 8. martu, odnosno u Tomaševićevoj ulici – rekao je Tomislav Landeka, direktor Gradskog stambenog gospodarstva.

S ovom zgradom završava se prva faza iz 2015. godine gdje je na natječaju prijavljeno šest zgrada. Rezultati natječaja iz 2016. godine očekuju se u svibnju.

– Ovo će postati sasvim novi kvart, prvo s unutarnjim bazenima, a onda i gradskim, pa novim vrtićem i ”umivenim” ulicama kada završimo ove radove. Nadamo se da će u Velikoj Gorici biti obnovljeno 60 zgrada, najviše u Hrvatskoj, što će obuhvatiti s udjelom Fonda i stanara oko 54 milijuna kuna s tim da će Fond dati oko 32 milijuna kuna –izjavio je gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić.

– Mi smo jako zadovoljni tijekom radova i budućom visinom pričuve. Pričuva za fasadu će biti 5,37 kuna po metru kvadratnom, a oni koji ugrađuju prozore na kredit bit će im za 1,73 kune veća pričuva tako da će biti manja od 10 kuna. Do sada je bila 4 kune. Prije 10-ak godina uređivali smo krov i izolaciju pa smo malo povisili na 4 kune i ostatak štedjeli za ovo – ispričao nam je Juraj Brčić, otac predstavnice suvlasnika.

Podsjetimo, na prošlogodišnjem natječaju za energetsku obnovu zgrada Velika Gorica je predala projekte za njih 20, od kojih 16 upravlja GSG.

Foto: Mario Žilec