Home Izdvojeno FOTO Etno udruga Kurilovec nastavlja njegovati turopoljsku materijalnu i nematerijalnu baštinu

FOTO Etno udruga Kurilovec nastavlja njegovati turopoljsku materijalnu i nematerijalnu baštinu

PODIJELITE

Kako bi očuvali i promicali kurilovečku i turopoljsku materijalnu i nematerijalnu baštinu, Kurilovčani su 2010. godine osnovali Etno udrugu Kurilovec. Od tada do danas sudjelovali su na brojnim manifestacijama, organiziraju vlastite i aktivno djeluju na očuvanju i promociji domaćeg kajkavskog jezika u govoru i pismu. Jučer su svoj rad predstavili na Matičinom četvrtku u Muzeju Turopolja.

– Naša udruga se bavi, barem pokušava očuvati koliko može tradiciju i Kurilovca i Turopolja, prvenstveno govorom. Mi nismo udruga koja pleše i ima pjevački dio. Nastojimo očuvati jezik kroz pjesmu, igrokaze, skečeve, priče – rekla nam je Ana Plechinger, predsjednica Etno udruge Kurilovec.

Stoga su na početku predstavljanja svog prošlogodišnjeg rada, izveli ulomak iz predstave ”Nešto staro, nešto novo”.

– Odigrali su ga glumci Snježana Dijanežević, Katica Ivaci i bračni par Novosel, Marica i Ivan. To je mali dio predstave koji se može vidjeti ako dođete kod nas u Kurilovec za Božić. Autorica je preminula u siječnju ove godine i ovo je in memoriam za nju – rekla je Plechinger.

Prošle godine izdali su Monografiju ”Priče iz Kurilovca”. Gotovo pola knjige napisano je na domaćoj kajkavici. Etno udruga Kurilovec poznata je po svojim manifestacijama “Jesen u Kurilovcu”, “Turopolska večer”, “Božić u Kurilovcu” i naravno ”Jurjevo u Kurilovcu” koje će se ove godine održati u suradnji s DVD-om Kurilovec i Vijećem mjesnog odbora Kurilovec 21. travnja u 18 sati.