Home FOTO VIJEST FOTO Drvena baština Turopolja u centru pozornosti: Otvorena nova izložba u Muzeju...

FOTO Drvena baština Turopolja u centru pozornosti: Otvorena nova izložba u Muzeju Turopolja

Kroz izložbu se ističe koliko je korisna, važna i potrebna dokumentacija naše kulturne baštine i graditeljstva

PODIJELITE
Foto: Katarina Drvodelić

U prepunom Muzeju Turopolja sinoć je svečano otvorena izložba “PLANJKE – VUGLI – CIFRE: Dokumentiranje drvene arhitekture Turopolja – starija i nova građa u dijalogu”. Događaj je uveličao nastup ženskog vokalnog sastava KUD-a Dučec.

“Dvije kolegice su obišle puno terena i zabavile se onim najvažnijim dijelom baštine, a koji se možda najmanje primjećuje – a to je dokumentacija. Ova izložba kreće od 19. stoljeća kada su prva sustavna istraživanja na području tradicijske arhitekture krenula, a povezuje nekoliko faza sve do današnjeg dana.”, govori ravnateljica Muzeja Turopolja, Margareta Biškupić Čurla.

Riječ je o izložbi koja je nastala kao rezultat projekta “Ruralno graditeljstvo na području Turopolja” koji su provodile Maja Ergović, viša kustosica dokumentaristica iz Muzeja Turopolja i izv. prof. dr. sc. Sanja Lončar s Filozofskog fakulteta u Zagrebu, Odsjeka za etnologiju i kulturnu antropologiju tijekom 2022. i 2023. godine.

Maja Ergović, iznenađena posjećenošću istaknula je zahvalu svima koji su stigli i koji su sudjelovali na projektu. “Početna ideja je bila pregledati stanje terena nakon 50 godina kada je bila prva akcija istraživanja drvne arhitekture na području Turopolja koju je započeo tada Republički zavod za zaštitu spomenika i Višnja Huzjak. Tada je obrađen 251 objekt i izrađene su arhitektonske skice. Temeljem dokumentacije je 2022. pokrenut projekt. U prvoj godini su bili pripremni radovi, istraživanja i predavanja, a program je realiziran uz učenike i studente godinu nakon.”, govori Ergović te zahvaljuje svim vlasnicima objekata koji su im dopustili snimanje, majstorima stolarima, tesaru, kolegama i Ministarstvu kulture.

Izložba se konceptualno sastoji od dvije cjeline koje predstavljaju bogatu graditeljsku baštinu Turopolja. U prvoj tematskoj cjelini je riječ o kontinuitetu dokumentiranja drvene arhitekture na području Turopolja, Posavine, Pokuplja i Vukomeričkih gorica, dok se u drugoj cjelini predstavljaju alati i tehnike izrade drvenih kuća i ukrasa. Također, istaknuto je i povezivanje procesa dokumentiranja i dokumentacije o drvenoj arhitekturi sa srednjoškolskim i visokim obrazovanjem, a posjetiteljima je biti dostupan video materijal i edukativni sadržaj.

Sanja Lončar, druga autorica, objasnila je kako su za izložbu korištene različite vrste dokumentacije. “Maja je predložila da pokušamo, s obzirom na to da je 50. obljetnica dokumentiranja, otići na teren i da vidimo što još možemo obilježiti. Bile smo potaknute dokumentacijom koja je danas pohranjena u Ministarstvu kulture, većinski fotografijama i tekstualnim zapisima nastalima 1972. godine. Ovdje ćete vidjeti neke primjere jer su tada već arhitekti obilazili teren i neki primjeri koji su dokumentirali na području Turopolja, Posavine i Pokuplja bili uzror ili model po kojem su se kasnije dokumentirale druge građevine na području Hrvatske.”, objašnjava autorica.

Izložbu imate priliku pogledati sve do polovice svibnja 2024. godine u Muzeju Turopolja.