Home Izdvojeno Evo kako će svako dijete u Gorici ostvariti svoje pravo na obrazovanje

Evo kako će svako dijete u Gorici ostvariti svoje pravo na obrazovanje

PODIJELITE

Grad Velika Gorica predstavio je EU projekt „Svako dijete ima pravo na obrazovanje“, financiran iz Europskog socijalnog fonda Operativnog programa Razvoj ljudskih potencijala. Zahvaljujući 1.044.970,00 kuna osiguravaju se plaće za 27 pomoćnika u nastavi, voditelja projekta i edukaciju pomoćnika, a projekt koji se provodi u suradnji sa sedam velikogoričkih osnovnih škola trajat će do kraja školske godine. Cilj je svakom djetetu omogućiti odgojno-obrazovni sustav prilagođen njegovim potrebama.

DSC_0747

– Mi smo škola partner u tom projektu. Opisali smo s kojim se poteškoćama susreću neka naša djeca u školi te za njih od Grada zatražili asistente. Naša škola je u sklopu projekta dobila devet asistenata bez kojih djeca ne bi mogla pohađati redovnu nastavu – kaže Milica Kolumbić Di Giorgio, koordinatorica projekta u OŠ Eugena Kumičića.

POMOĆ ZA UČENIKA, UČITELJA I CIJELI RAZRED

Na konferenciji je istaknuta važnost pomoćnika u nastavi koji učeniku pomažu u savladavanju nastavnog gradiva, pri čemu se ne pruža pomoć samo djetetu, već i učitelju te cijelom razrednom odjelu. Stručnjaci ističu kako se zahvaljujući pomoćnicima u nastavi podiže kvaliteta rada u nastavnom procesu, a da svi učenici na najizravniji način putem vlastitog iskustva uče o toleranciji i razumijevanju potreba drugih i različitih.

asistentica

Učenik OŠ Eugena Kumičića, Marko Cavrić, oduševljen je svojom pomoćnicom u nastavi Ivom Dražetić, koja mu pomaže od početka školske godine, od usmjeravanja u kretanju do prevađanja tekstova s brajevog pisma.

– Asistentica mi pomaže jako puno. Nakon što ja napišem ispit, ona to prevede.  Pomaže mi kada idem na tjelesni, vodi me do ormarića i bez nje ne bih mogao biti na nastavi – ispričao je Marko za kojeg njegova asistentica Iva Dražetić ima samo riječi hvale.

– Marko je kao što ste vidjeli vrlo otvorena i draga osoba s kojom se lako surađuje. Pomažem mu u kretanju, orjentaciji, usmjeravam ga, a cilj je da se osamostali. Kada djeca prepisuju s ploče, ja Marku diktiram i provjeravam to što napiše. Ispite prevađam s brajevog pisma na crni tisak – kazala je Iva Dražetić.

SLIJEDI NOVA PRIJAVA NA NATJEČAJ

tintor

Voditeljica Projektnog tima, Arijana Mataga Tintor, najavila je još jednu prijavu na natječaj za sredstva iz Europskog socijalnog fonda, koji će biti raspisan u iduća dva mjeseca, a kako bi se osigurali pomoćnici u nastavi za 40 učenika.

– Nadamo se da ćemo dobiti potreban novac putem natječaja, ali ako ga i ne dobijemo, mi smo dovoljno odgovorni da znamo kako je projekt pomoćnika u nastavi izuzetno važan. Ne možemo danas dati djetetu pomoć, a sutra mu oduzeti, tako da niti jedno dijete neće ostati bez pomoćnika u nastavi. Ako ne dobijemo sredstva iz europskog projekta, onda ćemo se snalaziti na neki drugi način – rekla je voditeljica Projektnog tima, dr.sc. Arijana Mataga Tintor.

barisic

Gradonačelnik Dražen Barišić napominje kako je europskim novcem za sada osigurano 27 pomoćnika u nastavi, a da će se plaće ostalih pomoćnika koji će biti potrebni namiriti novcem iz gradskog proračuna.

– Grad je financijski potentan i može podržati da se preostali potreban broj asistenata financira izravno iz našeg proračuna, kako bi omogućili da doista svako dijete ima svog pomoćnika u nastavi. To su standardi koje moramo imati, a koja je korist tog projekta, pokazuju nam osobna svjedočanstva koja smo čuli na konferenciji – zaključio je Barišić.