Home Izdvojeno Eko Mogut stigao na Galženicu!

Eko Mogut stigao na Galženicu!

Interaktivna skulptura Moguta na Galženici poziva da u njega ubacite plastiku i druge plastične predmete

PODIJELITE

Na Trg Stjepana Radića, nedaleko knjižnice te dvorane i galerije Galženica stigao je Mogut. Interaktivna skulptura napravljena većinom od otpadnog materijala, a ponajviše plastičnih vrećica, rad je velikogoričke kiparice, Mirne Savić. Mirna je skulpturu izradila u suradnji s Gradom Velikom Goricom koji je sredstva osigurao putem kohezijskog EU fonda u programu “Pametno gospodarenje otpadom Grada Velike Gorice”, dok je Greenpeace donirao vrećice (inače korištene u ovom video spotu u kojem su, uz Rundeka, sudjelovali i gorički mališani)

Skulptura eko Moguta koji “jede” plastiku prati predstavu “Uzbuna u plastičnom carstvu” koja će večeras doživjeti premijeru u dvorani Galženica, a zanimljivo je spomenuti kako je na trećem katu zgrade, u Galeriji, također otvorenje izložbe ekološke tematike “Niski tonovi zemljine pjesme”.  

Mogut, turopoljsko mitsko biće inače je u narodnim predajama poznat kao mistično biće koje može poprimati različite oblike, ljudske ili životinjske, živi u šumi i jako je dobar te pomaže svim bićima koja se nađu u nevolji.

Mogut je djelo velikogoričke kiparice, Mirne Savić

U ovoj priči, Mogut je poprimio eko oblik, napravljen od plastike i otpadnog materijala, pomaže građanima razviti i proširiti svijest o pametnom gospodarenju otpadom, reciklaži i ponovnoj uporabi otpadnog materijala. Građani će kroz otvor na njegovom trbuhu moći ubacivati plastiku, plastične boce i ostale plastične predmete, a građani koji će doći na izvedu predstave, umjesto ulaznice donijet će jedan komad plastike koji će baciti Mogutu “u trbuh”