Home FOTO VIJEST DVOJNA IZLOŽBA Radovi Kluba žena Pokupsko i OŠ Pokupsko

DVOJNA IZLOŽBA Radovi Kluba žena Pokupsko i OŠ Pokupsko

Dvojna izložba može se razgledati od 24. svibnja do 6. lipnja u izlogu Knjižnice Galženice

PODIJELITE

Klub žena Pokupsko je sa svojim projektom „Ruška tepka i park perunika“ odabran u sklopu programa INA-Industrija nafte d.d., Zagreb  „Zeleni pojas“ kojem je cilj sufinanciranja projekta u području ekologije i održivog razvoja (natječaj iz 2018. godine).

Želja je bila učiniti Pokupsko prepoznatljivim po cvijetu koji je od 2000. godine i hrvatski nacionalni cvijet. Tako su početkom svibnja 2019 .godine u dvorištu tradicijske okućnice u Pokupskom zasadili četrdeset različitih vrsta  perunika. Članice Kluba žena Pokupsko su volonterski uredile dva otoka na kojem su zasađene perunike.

Foto: knjiznica-vg.hr/web

Na Dan planeta Zemlje 2021. godine ovom projektu su se pridružili i učenici 3. razreda OŠ Pokupsko  sa svojom učiteljicom Jasminkom Podlejan koji su zasadili nove vrste perunika.

Projekt „ Kak je negda bilo“

Svaka zemlja ima svoje narodne običaje. Oni predstavljaju kulturu nekog naroda i vrlo su važni za njegovu budućnost. Mnogi od njih su se promijenili tijekom godina, a neki su skoro iščeznuli. Narodni običaji se mogu podijeliti u cikluse godišnjih običaja, običaje uz rad te životne običaje.

Glavni cilj ovog projekta je razvijanje svijesti o vlastitoj kulturi življenja, očuvanje tradicije te zaštita i očuvanje kulturne i tradicijske baštine Pokupskog kraja i šire.

Učiteljica Jasminka Podlejan iz OŠ Pokupsko zajedno sa svojim učenicima istražuje i zapisuju priče svojih djedova i baka, igre koje su se igrali, kako su slavili blagdane, kako su ukrašavali kuće…

– Učenici istražuju svoje kulturno naslijeđe, analiziraju njezino značenje i važnost i razmatraju različite načine kako se prenosi s generacije u generaciju Velik dio zapisa je napisan zavičajnim govorom što je veliko bogatstvo svakog kraja. Održane su brojne radionice s djecom i roditeljima, a kroz folklorno stvaralaštvo promovira  se rad s djecom na brojnim natjecanjima – kazali su iz OŠ Pokupsko.

Učenički radovi su do sada uspješno predstavljeni na brojnim literarnim natječajima, Smotrama dječjeg kajkavskog pjesništva “Dragutin Domjanić” –Sveti Ivan Zelina,Općinsko-gradskim i Županijskim smotrama LIDRANO, a projekt je predstavljen i izvan matične škole. Nalaze se i u časopisu Škrijna (Ogranak Matice Hrvatske Velika Gorica,2020).

Održane su  radionice u Dječjem vrtiću Ciciban, Srednjoj strukovnoj školi Velika Gorica, Centru za odgoj i obrazovanje Velika Gorica, na Županijskim aktivima učitelja RN i vjeroučitelja velikogoričkog-odranskog dekanata te u OŠ Eugena Kvaternika,Velika Gorica.

Kao primjer dobre prakse, ovaj školski projekt predstavljen je ove godine na webinaru Webučionica pod pokroviteljstvom MZO. Učiteljica Jasminka Podlejan je do sada za doprinos u razvoju kulturnog života  te promicanje kulturne baštine dobila i brojna priznanja. “Kak se spominamo po turopolski” bila je tema ovogodišnjih Dana EU baštine gdje je nagrađena za svoj video uradak o turopoljskoj konoplji. Glavna misao voditelja u njezinom radu…da se ne zaboravi!

Dvojna izložba kojom se u izlogu Knjižnice Galženice predstavljaju Klub žena Pokupsko i Osnovna škola Pokupsko u suradnji može se razgledati od 24. svibnja do 6. lipnja 2021.