Home Crna Kronika “Dosta nam je, nećemo više čekati da netko pogine”: Ogorčeni mještani Plesa...

“Dosta nam je, nećemo više čekati da netko pogine”: Ogorčeni mještani Plesa traže postavljanje ležećih policajaca

Ovog tjedna je ponovno došlo do prometne nesreće na istoj lokaciji.. Smatraju da ih najčešće na istim lokacijama prouzrokuju mladi, neiskusni vozači kojima žele stati na kraj

PODIJELITE

Prometna nesreća, prijava policiji, kazna, ponovno prometna nesreća na istoj lokaciji, prijava policiji, kazna, objava, pa onda tako ponovno u krug. I evo nas, sada već barem peti put pišemo o prometnoj nesreći na istoj lokaciji u Gradskoj četvrti Pleso.

Da je lokacija zavoja u Pleškoj ulici problematična ističu i ogorčeni mještani Plesa koji se već godinama pitaju – što više učiniti? Naš sugovornik, mještanin Plesa (poznat redakciji) govori nam kako te prometne nesreće najčešće prouzrokuju mladi, neiskusni vozači koji ne poštuju propise.

U nekoliko navrata se dogodilo da su primijetili kako se često radi o unajmljenim automobilima i mladim vozačima koji voze transfere preko Plesa. “Peru automobile u autopraonama, a onda prođu Plesom prema Zračnoj luci. Tamo gdje je ograničenje 50 komotno voze preko 100 i brže”, govori nam i ističe da je uz problem ne usporavanja u zavoju u Pleškoj ulici i činjenica da ne staju na znaku stop u Ulici Šandora Brešćenskog.

“Tamo samo projure, kao da znaka niti nema, to gledamo svakodnevno. Pitajte ljude koji tu žive, pa ni mačke više nemamo jer su nam ih sve pregazili”, govori ljuti mještanin.

Foto: GČ Pleso / Prometna nesreća početkom srpnja 2023.

Takvo bezobrazno ponašanje već im je dojadilo te su u nekoliko navrata kontaktirali sve koje mogu. Pisali su dopise tvrtkama za koje su mladići vozili, pisali su i policiji. “Vijeće Gradske četvrti Pleso je već u nekoliko navrata slalo dopise odgovornim osobama i direktorima RAC tvrtki koje posluju u MZLZ, te apeliralo kod njih da preventivno odrade razgovore sa njihovim mladim vozačima koji rade na dostavi vozila, ali na žalost vidimo da to njihovi zaposlenici ignoriraju i da se i dalje igraju, kako sa svojim tako i sa tuđim životima.”, pisali su iz Gradske četvrti još početkom ovog mjeseca.

Od svih odgovornih i dalje dobivaju sličan odgovor – “napravili smo sve što možemo”. Kako ističe naš sugovornik, iz tvrtke možda i daju otkaz osobi koja je vozila, no to im ništa ne znači kada ponovno zaposle mladu osobu željnu brzine.

Uspornici na raskrižju ul. Petra Zrinskog i ul. Jurja Dobrile postavljeni 2017. nakon nekoliko prometnih nesreća na tom raskrižju

Policija im je na upite odgovorila kako ležeće policajce ne mogu postaviti na željene lokacije jer nisu dovoljno prometne, odnosno, smatraju da se po njima ne vozi previše brzo da bi bilo potrebno taj promet usporiti, barem kako kažu mještani.

“Sve ja to razumijem, ali što će se dogoditi kada netko naleti na dijete? Onda će svi misliti zašto se to nije spriječilo kao što i reagiraju nakon što bude prometna nesreća. Zašto se problem ne rješava u korijenu?”, pita se naš sugovornik.

Stoga su građani odlučili pokrenuti peticiju za koju će im biti potrebni potpisi sumještana, a s ciljem da pokušaju pokrenuti projekt postavljanja uspornika prometa.

“Svega toga bi bilo manje kad bi policija češće bila na toj lokaciji”, smatra. Ispitali smo prometnu policiju o tome vrše li nadzor brzine na navedenim lokacijama, planiraju li ga pojačati te koja su moguća rješenja da se ovaj problem više ne događa.

Nadamo se da u idućem tekstu, kada ćemo objaviti odgovor policije, nećemo pisati o još jednoj prometnoj nesreći na istom mjestu.