Home Zanimljivosti Dobra jutarnja rutina može poboljšati cijeli dan, evo i par savjeta

Dobra jutarnja rutina može poboljšati cijeli dan, evo i par savjeta

Pustite si glazbu, nemojte odmah odgovarati na poruke i umjesto kave odaberite - vodu

PODIJELITE

Neovisno o tome budite li se uz zvukove alarma ili sami od sebe jer ste već isprogramirali tijelo na buđenje u određeno vrijeme, stručnjaci vjeruju da je dobra jutarnja rutina važan dio svakog dana. Ovo se ne odnosi samo na one dane u kojima se budite bezvoljni, već i na one u kojima jedva čekate krenuti s dnevnim obavezama.

Jutarnja rutina uključuje nekoliko trikova koje bi trebali ponavljati barem mjesec dana kako bi postali dio uobičajene prakse. Ovo su neke od stvari koje bi valjalo zapamtiti:

  • ne uzimajte mobitel u ruke odmah nakon buđenja nemojte odgovarati na poruke, mailove ili gledati društvene mreže – neovisno o tome koliko posla vas čeka
  • uz buđenje si osigurajte dosta svjetla, vanjskog ili umjetnog
  • ne odgađajte alarm nego se budite na prvu zvonjavu

Donosimo još par super stvari koje bi bilo dobro raditi svakoga jutra kako bi poboljšali cijeli dan.

Pustite si glazbu

Ako vam je ujutro teško ustati iz kreveta, uzmite mobitel u ruke i pustite svoju omiljenu glazbu. Odjednom ćete se osjećati kao da ste u filmu i razbudit ćete se uz drage zvukove. Posebice ako imate problema s buđenjem, ovo će vam odmah staviti osmjeh na lice i dati više volje za ostatak dana. PS, dok vam je mobitel u ruci i tražite glazbu nemojte odgovarati na poruke.

Započnite dan s planiranjem

Planiranje dana na način da zapišete svoje obaveze oslobodit će vas zatomljujućih misli o obavezama. Kada ih stavite na papir možda će se činiti manje strašne, a i lakše ćete se vremenski organizirati i razmisliti o svojim prioritetima u tom danu. Fokusirajte se na najvažnije stvari, ali ne zaboravite ostaviti i vrijeme za sebe. Ovo će s vremenom dovesti do boljeg planiranja vremena, manje stresa i više slobodnog vremena.

Ako vam ovaj trik ne ide dobro ili ako prije spavanja razmišljate o tome što ćete u plan staviti sutra ujutro, pokušajte s planiranjem netom prije spavanja. Prenesite svoje misli i ideje na papir i legnite u krevet mirni, bez previše razmišljanja. Ujutro samo krenite pratiti taj plan.

Rastegnite se dok ste još u krevetu

Makar možda niste tip za vježbanje, malo rastezanja i kretanja nam je svima potrebno. Dok ste još u krevetu počnite rastezati ruke i noge na sve strane, tako da istegnete cijelo tijelo. Ovime ćete ubrzati cirkulaciju, pospješiti buđenje, ali i stvaranje dobrog osjećaja koji će vas držati puno bolje od kave. Ako želite, možete isprobati i par vježbi rastezanja na krevetu tako da ustanete i naslanjate se na krevet. Nakon rastezanja ustanite i popijte barem čašu vode.

Voda je bolja opcija od kave

Niste jedini koji posežete za kavom odmah nakon buđenja, a ako ste jedni od tih ljudi, postoji par stvari koje morate znati. Prvo, čaša vode netom nakon buđenja će vas razbuditi mnogo više od šalice najjače crne kave. Ovo će organizmu dati potrebnu tekućinu, poboljšati rad mišića i pokrenuti bolju cirkulaciju. Kava na prazan želudac može izazvati poprilične poteškoće s želučanom kiselinom te je bolje konzumirati je nakon što ste barem nešto pojeli. Uz to, vrlo važno, što više kave popijete, više će vam se spavati. Idealna količina dnevno je do tri šalice kratke espresso kave jer u toj količini podiže tlak i ubrzava otkucaje što nam stvara osjećaj budnosti. Sve više od toga spušta tlak i radi suprotan efekt – umiruje i uspavljuje.