Home Gospodarstvo Dječji vrtić ”Ciciban” nakon energetske obnove postat će udobniji i sigurniji

Dječji vrtić ”Ciciban” nakon energetske obnove postat će udobniji i sigurniji

Vrtić star 40 godina vapi za obnovom: Kompletno će se obnoviti fasada, postavit će se nova stolarija, uredit će se krovište, postavit će se nova rasvjeta te će se uvesti novi sustav grijanja.

PODIJELITE
foto: Kronike Velike Gorice/Arhiva

Sredinom lipnja kreće energetska obnova Dječjeg vrtića ”Ciciban”. Kompletno će se obnoviti fasada, postavit će se nova stolarija, uredit će se krovište, postavit će se nova rasvjeta te će se uvesti novi sustav grijanja. Sve to koštat će 4,7 milijuna kuna, a bespovratna sredstva u iznosu od 2,8 milijuna kuna osigurana su s nekoliko strana. Europski fond za regionalni razvoj dat će 1 670 000 kuna.

– Mi smo kao Grad i Odjel iskoristili i dodatne mogućnosti i izvore financiranja tako da smo ostvarili dodatnih 1, 2 mil kn preko Javnog poziva Ministarstva regionalnog razvoja gdje nam je dodijeljeno 900 tisuća kuna i Županije oko 200 tisuća kuna – rekao je Domagoj Ilečić, pročelnik Upravnog odjela za poduzetništvo, investicije i EU fondove prilikom predstavljanja projekta “Energetska obnova zgrade DV Ciciban”.

Očekivana ušteda nakon obnove kretat će se oko 76 posto, a povratak uloženih sredstava očekuje se kroz deset godina. Cijeli projekt obnove predviđen je do kraja travnja 2019. godine.Dječji vrtić ”Ciciban” izgrađen je 1979. godine. U centralnom objektu, koji će biti energetski obnovljen, ima 260 djece i 40 djelatnika, dok s još dvije lokacije u gradu vrtić ukupno broji 560 djece i 104 zaposlena djelatnika. Energetskom obnovom, djeca i djelatnici vrtića dobit će kvalitetniji i ugodniji prostor, istaknula je ravnateljica vrtića Barica Marjanović.

– Dječji vrtić ”Ciciban” ima jako velike izdatke u smislu energenata. Ovakvom obnovom dobit ćemo veliki koeficijent uštede energije, bolju kvalitetu života i rada naše djece unutar ustanove kao i naših djelatnika i znatne financijske uštede koje su uvijek bitne. Ako 70 posto štedimo na energiji, onda je to javni novac koji Grad može koristi gdje je potrebno pa tako i u Cicibanu za novi namještaj i didaktičke igračke – rekla je Barica Marjanović, ravnateljica DV ”Ciciban”.Energetska obnova višestambenih zgrada u Velikoj Gorici provodi se od 2014. godine. U planu je obnoviti 22 zgrade na području grada.

– Treba reći da smo osim DV ”Ciciban” kandidirali još dvije osnovne škole i nekoliko zgrada javnog sektora Gradske uprave i samim tim smo krenuli na jedan put koji će nadamo se trajati dugo i gdje ćemo obnoviti urbani dio Velike Gorice – rekao je gradonačelnik Dražen Barišić.Radi se o Osnovnoj školi ”Vukovina”, Osnovnoj školi Nikole Hribara i zgradi gradske uprave na Šetalištu Franje Lučića 15. Osim obnove urbanog dijela grada, Barišić se nada kako će uskoro krenuti energetska obnova i obiteljskih kuća. – Nadamo se da će nam Fond za zaštitu okoliša i Ministarstvo pomoći u obnovi obiteljskih kuća što je najavljeno za kraj ove godine kako bi i ruralni dio bio energično učinkovit i kako bi podigli kvalitetu života u Velikoj Gorici.

Ukupna vrijednost projekta energetske obnove koji se provodi u Velikoj Gorici je 86 milijuna kuna.